Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas Bundesbank is het openlijk oneens met beslissing ECB

Baas Bundesbank is het openlijk oneens met beslissing ECB

FRANKFURT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Duitse centralebankhoofd Joachim Nagel is het openlijk oneens met een belangrijke beslissing die de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand heeft genomen. Een week na de aankondiging dat de rente binnenkort omhoog gaat besloten de beleidsmakers bij de ECB namelijk om de onrust op de obligatiemarkten aan te pakken. De baas van de Bundesbank kan zich niet vinden in de oplossing die toen is gecommuniceerd.

De beleidsmakers bij de ECB beloofden na een spoedvergadering op 15 juni om meer obligaties op te gaan kopen van landen met veel schulden, zoals Italië. Deze aanpak moet voorkomen dat de rentes op staatspapier van zuidelijke eurolanden te sterk oplopen en er zorgen ontstaan over de houdbaarheid van hun schulden

Maar Nagel, die het naar verluidt tijdens de vergadering al niet eens was met die keuze, waarschuwde maandag in een toespraak dat het in de praktijk "vrijwel onmogelijk" is voor de ECB om op deze manier succesvol als risicomanager op te treden. De Duitser vindt ook dat de ECB zich niet te veel moet laten leiden door de waan van de dag op de financiële markten. Hij waarschuwde dat de ongebruikelijke oplossing waarmee de ECB kwam eigenlijk gerechtvaardigd is "in uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden".

Nagel staat sinds begin dit jaar aan het hoofd van de Duitse centrale bank. Volgens kenners is het de eerste keer dat hij openlijk de confrontatie opzoekt binnen de ECB. Kort na zijn optreden liet ECB-vicepresident Luis de Guindos meteen een tegengeluid horen. Hij benadrukte dat het toch van cruciaal belang is om "fragmentatie" in de rentes op staatspapier van eurolanden te voorkomen als de ECB de hoge inflatie succesvol wil bestrijden.

Meer uit Financieel

Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.

9 minuten geleden
Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

47 minuten geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

2 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

3 uur geleden
Duitse vakbond kondigt staking aan op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het grondpersoneel op de luchthaven van München gaat woensdag staken. Daarvoor waarschuwt vakbond Ver.di, die het grondpersoneel op Duitse luchthavens vertegenwoordigd. De zogeheten waarschuwingsstaking kan woensdag volgens de luchthaven leiden tot vertragingen en geannuleerde vluchten.

4 uur geleden
Biden ondertekent wet voor versterking chipproductie in VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.

4 uur geleden
Olie- en gasbedrijf Shell een van weinige stijgers in AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell was dinsdag een van de zeldzame stijgers in de Amsterdamse AEX-index. Net als oliebedrijven elders in Europa werd Shell (plus 0,7 procent) hoger gezet door berichten dat de olietoevoer vanuit Rusland naar Europa via de Droezjba-pijplijn is stilgevallen.

4 uur geleden