Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baansprinters in bubbel voor ultieme test

Baansprinters in bubbel voor ultieme test

GRENCHEN (ANP) - Voor de baanwielrenners Roy van den Berg, Nils van 't Hoenderdaal en Theo Bos is donderdag de dag waarop duidelijk wordt of zij als lid van de teamsprint komende zomer deelnemen aan de Olympische Spelen. Alle drie mikken ze op een plaats als starter, de man die het de afgelopen jaren zo succesvolle team vanuit stilstand op gang trekt. Het Velodrome Suisse in het Zwitserse Grenchen is de plaats van handeling. Het drietal verkeert inmiddels, om coronabesmettingen te voorkomen, in volledige afzondering.

"We willen een toestand als met Femke Heemskerk voorkomen", legt Thorwald Veneberg, algemeen directeur van wielerbond KNWU, uit. De zwemster miste de olympische kwalificatiewedstrijden omdat haar man positief had getest op het coronavirus. Heemskerk raakte daardoor haar olympische ticket op de 50 meter vrije slag kwijt, maar vocht dat besluit met succes aan bij de tuchtcommissie. Van den Berg, de afgelopen twee WK's starter bij het behalen van twee wereldtitels, wereldkampioen in 2018 Van 't Hoenderdaal en Bos sliepen daarom voordat ze zondag naar Zwitserland afreisden tien dagen in een hotel in Apeldoorn.

"Ook in Grenchen zitten ze tot donderdag apart van de sprintersgroep die hier een trainingskamp afwerkt", vertelt Veneberg, die in 2016 voor de Spelen van Rio ook een bike-off meemaakte. "Maar toen ging het over de samenstelling van de hele ploeg, nu alleen nog om de positie van starter." Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli zijn al zeker van deelname aan de Spelen.

Destijds gebeurde dat pas in juli, op de wielerbaan van Roubaix. Veneberg: "We hebben daar lering uit getrokken. Het was te kort voor de Spelen. De focus van de renners was te lang op die kwalificatiewedstrijd. Dat heeft tot de Spelen doorgewerkt." Oranje eindigde in Rio als zesde, maar geldt inmiddels sinds 2018 als schier onverslaanbaar op het onderdeel waarop drie renners van start gaan en er na elke ronde één afhaakt.

Om te bepalen wie de boel straks in Tokio op gang trekt, rijden de drie kandidaten donderdag ieder drie rondes vanuit stilstand. Dat gebeurt op een baan die veel lijkt op de piste waarop in Tokio om de medailles wordt gestreden. Wie in totaal de beste tijd heeft, mag zich opmaken voor de Spelen. Tot die tijd blijven de drie in hun bubbel, zonder contact met anderen.

Meer uit Sport

Operatie voor Belgische wielrenner Stuyven na sleutelbeenbreuk

HERENTALS (ANP) - Wielrenner Jasper Stuyven heeft aan de zware valpartij in Dwars door Vlaanderen een sleutelbeenbreuk overgehouden. De Belg, die uitkomt voor Lidl-Trek, is inmiddels geopereerd in het ziekenhuis in Herentals, meldt hij op Instagram.

35 minuten geleden
LeBron James keert met 'triple-double' terug bij winnende Lakers

LOS ANGELES (ANP/AFP) - Basketballer LeBron James heeft een succesvolle rentree gemaakt bij de Los Angeles Lakers. De 39-jarige sterspeler leidde zijn team met een 'triple-double' langs Memphis Grizzlies: 136-124.

1 uur geleden
Tennisster Aleksandrova trekt goede lijn door met zege op Pegula

MIAMI (ANP/RTR) - Tennisster Ekaterina Aleksandrova heeft haar zege op Iga Swiatek, de nummer 1 van de wereld, een passend vervolg gegeven. De Russische won in de kwartfinales in Miami van de als vijfde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula. Het werd 3-6 6-4 6-4.

1 uur geleden
Medvedev en Sinner treffen elkaar na Australian Open ook in Miami

MIAMI (ANP) - Jannik Sinner en Daniil Medvedev staan twee maanden na de finale van de Australian Open opnieuw tegenover elkaar. De tennissers bereikten in Miami de halve eindstrijd. Sinner was met 6-4 6-2 te sterk voor de Tsjech Tomas Machac en Medvedev versloeg de Chileen Nicolás Jarry met 6-2 7-6 (7).

2 uur geleden
Voetbalsters Ajax verdienen ruim 700.000 euro in Champions League

LONDEN (ANP) - Ajax heeft ruim 700.000 euro verdiend aan de bijzondere prestaties van de voetbalsters dit seizoen in de Champions League. De kwartfinale tegen Chelsea bleek na een 3-0-nederlaag in Amsterdam en het 1-1-gelijkspel in Londen het eindstation, waardoor er niet nog eens 180.000 euro aan inkomsten bij kwam.

6 uur geleden
Tennisser Sinner meldt zich als eerste in halve finales Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Jannik Sinner heeft zich als eerste speler geplaatst voor de halve finale van het masterstoernooi van Miami. De Italiaanse nummer 3 van de wereld versloeg de Tsjech Tomas Machac met 6-4 6-2.

11 uur geleden
Vos boekt in Dwars door Vlaanderen tweede zege van dit voorjaar

WAREGEM (ANP) - Marianne Vos heeft in Dwars door Vlaanderen haar tweede grote zege van dit voorjaar geboekt. De 36-jarige wielrenster van Visma - Lease a Bike klopte in Waregem in de sprint van de ingekorte koers Shirin van Anrooij. Vos en Van Anrooij waren op 12 kilometer van het einde weggereden uit de groep met favorieten.

13 uur geleden