Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baanploeg voor Spelen van Parijs ligt na EK vrijwel vast

Baanploeg voor Spelen van Parijs ligt na EK vrijwel vast

APELDOORN (ANP) - Mits iedereen fit blijft staat de ploeg die Nederland komende zomer op de Olympische Spelen van Parijs bij het baanwielrennen vertegenwoordigt vrijwel vast. Op de EK in Apeldoorn maakten de mannensprinters hun status waar en kondigden zich geen nieuwe namen aan. De totale oogst - 3 goud, 1 zilver, 2 brons - viel ietwat tegen.

Drievoudig Europees kampioen Harrie Lavreysen is als titelverdediger op de sprint onomstreden. Met Roy van den Berg en Jeffrey Hoogland overtuigde de 26-jarige Brabander ook op de teamsprint. Op de openingsavond kreeg Tijmen van Loon zijn enige kans om zich in de ploeg voor de Spelen te rijden, maar hij schoot zoals verwacht tekort tegen Hoogland.

De motivatie van Hoogland (30) was de afgelopen jaren een punt van zorg. De geboren Nijverdaller was op de sprint vaak de nummer 2 achter vijfvoudig wereldkampioen Lavreysen en kon zich na de Spelen van Tokio maar moeilijk herpakken. Hoogland zocht afleiding in een verbouwing van het huis dat hij met Shanne Braspennincx kocht en in een geslaagde poging het wereldrecord op de kilometer te verbeteren.

Vrouwenploeg

In Apeldoorn was er eerst de bevestiging op de teamsprint, waarna Hoogland op de sprint in de halve finales geklopt werd door Lavreysen. "Mijn verhaal is dat ik bezig ben met het grotere plaatje, met Parijs. Maar als ik Harrie dan op 1 zie staan, denk ik: jammer. Ik ben heel bewust aan het bouwen, dan moet je dit soort momenten uitzitten. Een jaar geleden kon ik me niet eens voorstellen dat ik hier weer meedoe om de medailles."

Bij de vrouwen lijken Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet vrijwel zeker van deelname aan de Spelen. De situatie van olympisch kampioene keirin Braspennincx is onduidelijk. Bondscoach Mehdi Kordi zei de olympische sprintselectie kort na de EK bekend te zullen maken. Braspennincx was er niet in Apeldoorn. Ze is niet fit, is het verhaal. Zelf geeft ze vooralsnog geen toelichting.

Nations Cup

Bondscoach Nick Stöpler kent bij de duurrenners (twee per sekse) een ongelukkig begin van het jaar. Maike van der Duin, een zekerheidje, brak in december een enkel tijdens een trainingskamp met haar wegploeg. De jonge Assense zal zich in wedstrijden om de Nations Cup in maart en april moeten laten zien als kandidaat voor het omnium op de Spelen. Op de koppelkoers is Marit Raaijmakers normaal gesproken haar partner.

Bij de mannen zijn Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik regerend wereldkampioen op de koppelkoers. Vincent Hoppezak, eigenlijk de enige bedreiging, brak anderhalve week voor de EK een hand. Ook voor hem is de Nations Cup de laatste kans zich te bewijzen.

Meer uit Sport

Verstappen is blij voor GP-winnaar Norris in Miami

MIAMI (ANP) - Max Verstappen moest genoegen nemen met de tweede plaats in de Grote Prijs van Miami. De 26-jarige wereldkampioen zei na de race blij te zijn voor de Brit Lando Norris die zijn eerste GP-zege in de Formule 1 pakte. "Het zat er al een poosje aan te komen en het gaat zeker niet zijn laatste overwinning zijn", zei Verstappen in het interview op de baan.

5 uur geleden
Norris uitzinnig na 'eindelijk' eerste GP-zege in Formule 1

MIAMI (ANP) - Lando Norris was "uitzinnig van geluk" met zijn eerste GP-zege in de Formule 1. "Het werd tijd hè", zei de 24-jarige Brit van McLaren in het interview op de baan na zijn overwinning op het Miami International Autodrome. "Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het me gelukt."

5 uur geleden
Norris troeft in Miami Verstappen af en boekt eerste GP-zege

MIAMI (ANP) - Max Verstappen heeft de zege in de Grote Prijs van Miami in de Formule 1 aan de Brit Lando Norris moeten laten. De 24-jarige McLaren-coureur heeft na acht tweede en zeven derde plaatsen zijn eerste GP-zege geboekt. Verstappen eindigde in de Red Bull als tweede en Charles Leclerc werd derde in de Ferrari.

6 uur geleden
Tennisser Roeblev wint masterstoernooi van Madrid

MADRID (ANP) - Tennisser Andrej Roeblev heeft het masterstoernooi van Madrid gewonnen. De als zevende geplaatste Rus versloeg in de finale van het Spaanse graveltoernooi Félix Auger-Aliassime uit Canada in drie sets: 4-6 7-5 7-5.

8 uur geleden
Uijtdebroeks redt slechte dag voor wielerploeg Visma

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Een dag vol tegenslag in de Giro d'Italia eindigde voor wielerploeg Visma - Lease a Bike toch nog met een huldiging. De Belg Cian Uijtdebroeks mocht de witte trui ophalen na zijn zevende plaats in de tweede etappe. De van Bora-hansgrohe overgekomen klimmer leidt het jongerenklassement.

11 uur geleden
Turnsters sluiten EK af met zevende plek in teamfinale

RIMINI (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben de EK in het Italiaanse Rimini afgesloten met een zevende plek in de teamfinale. Elze Geurts, Vera van Pol, Lieke Wevers, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen tot 149,563 punten.

13 uur geleden
Vollering geeft eindzege Vuelta extra glans met tweede ritzege

VALDESQUÍ (ANP) - Demi Vollering heeft de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen, in stijl gewonnen. De renster van wielerploeg SD Worx-Protime zegevierde in de achtste en laatste etappe. Die eindigde met een klim naar Valdesquí. Het was haar tweede ritzege.

16 uur geleden