Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen schieten omhoog na steun Beijing

Aziatische beurzen schieten omhoog na steun Beijing

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in China en Hongkong zijn donderdag omhooggeschoten na de belofte van de autoriteiten om de economie te blijven stimuleren. China heeft te maken met een toename van het aantal coronabesmettingen waardoor complete steden in een strenge lockdown moeten. Dat leverde de afgelopen dagen grote nervositeit op onder beleggers in China.

Een belangrijke financiële commissie onder leiding van vicepremier Liu He zei woensdag "actief beleid in te voeren" dat de financiële markten moet ondersteunen. Beijing bezwoer onder andere de technologie- en vastgoedsector te steunen door de regels voor die bedrijfstakken weer iets te versoepelen, nadat Beijing die sectoren eerder juist strenger had aangepakt.

De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong stond 5,9 procent hoger en de beurs in Shanghai won 2 procent. Grote bouw- en vastgoedbedrijven als Country Garden, Sunac en het in financiële problemen verkerende China Evergrande stegen tot ruim 63 procent. Techbedrijven uit China zoals Tencent en Alibaba wonnen tot ruim 10 procent.

Tokio

De aandelenbeurs in Tokio won ook fors na de toegenomen hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne. De Nikkei sloot 3,5 hoger op 26.654,90 punten. Beleggers verwerkten de rentestap van de Amerikaanse Federal Reserve, die zijn belangrijkste tarief met 0,25 procentpunt verhoogde. Die ingreep werd alom verwacht, maar de Fed gaf ook aan voortvarend verder te gaan met het indammen van de sterke inflatie.

Chipmaker Renesas sloot 5 procent hoger, ondanks problemen door de aardbeving in het noordoosten van Japan. Een fabriek van de halfgeleiderproducent moest worden stilgelegd vanwege de beving.

De All Ordinaries in Sydney won ruim 1 procent en de Kospi in Seoul noteerde tussentijds 1,6 procent hoger.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

2 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

6 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

6 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

7 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

8 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

8 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

9 uur geleden