Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen overwegend lager na rentebesluit Australië

Aziatische beurzen overwegend lager na rentebesluit Australië

SYDNEY (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen dinsdag overwegend omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Australische centrale bank om de rente verder op te schroeven tot 0,85 procent. Een maand geleden werd de rente in Australië al voor het eerst sinds november 2010 verhoogd om de hoge inflatie in het land te bestrijden.

De All Ordinaries in Sydney zakte 1,4 procent na het rentebesluit. Beleggers schrokken van het feit dat de rente met een half procentpunt werd verhoogd, terwijl de meeste economen hadden gerekend op een nieuwe renteverhoging met een kwart procentpunt. Het was daarmee de grootste renteverhoging sinds 2000. Ook liet de centrale bank doorschemeren de rente in de toekomst verder te zullen verhogen.

De Nikkei in Tokio hield het hoofd boven water en eindigde 0,1 procent hoger op 27.943,95 punten. De Japanse exportbedrijven profiteerden van een daling van de Japanse yen, die het laagste niveau in twintig jaar bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een goedkopere yen maakt de producten van Japanse bedrijven in het buitenland goedkoper.

SoftBank dikte 1 procent aan. De Japanse techinvesteerder profiteerde van de koerssprong van de Chinese taxidienst Didi, waarin het bedrijf een belang heeft. Didi werd maandag bijna een kwart meer waard op Wall Street na een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal dat de Chinese autoriteiten deze week hun onderzoek naar de taxidienst zullen afronden en de taxi-app weer in de appstores mag worden opgenomen.

De andere Chinese techbedrijven lieten een gemengd beeld zien. Webwinkelconcern Alibaba klom dik 1 procent en internet- en gamebedrijf Tencent daalde 1 procent in Hongkong. Maaltijdbezorger Meituan zakte bijna 2 procent na de recente forse koerswinst die volgde op beter dan verwachte resultaten van het bedrijf. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 1 procent in de min en de beurs in Shanghai verloor een fractie.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden