Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen omlaag door inflatiezorgen

Aziatische beurzen omlaag door inflatiezorgen

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag omlaag, in navolging van de koersverliezen op Wall Street. De aandelenmarkten in New York kenden vorige week de slechtste beursweek dit jaar door tegenvallend nieuws over de inflatie. Vrijdag bleek namelijk dat de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Amerikaanse Federal Reserve hoger uitviel dan verwacht. Door de aanhoudend hoge inflatie moet de Fed mogelijk langer doorgaan met het verhogen van de rente om de prijsstijgingen af te remmen. En hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelen.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent lager. Vooral de tech- en chipbedrijven stonden onder druk. Chiptester Advantest daalde 1,6 procent en de producent van chipapparatuur Tokyo Electron verloor 1,7 procent. De grote Japanse techinvesteerder SoftBank zakte 2 procent en spelcomputerfabrikant Nintendo verloor 1,8 procent. Robotmaker Fanuc steeg daarentegen 3 procent en autofabrikant Honda klom 0,9 procent.

De Chinese beurzen gingen eveneens omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,8 procent in de min en de hoofdindex in Shanghai verloor 0,3 procent. China Renaissance won dik 2 procent. De Chinese investeringsbank liet weten dat voorzitter en topman Bao Fan momenteel "meewerkt" aan een onderzoek door de Chinese autoriteiten. Vorig week kelderde het aandeel nog fors nadat de bank bekendmaakte dat de topman werd vermist.

De Kospi in Seoul zakte 1 procent onder aanvoering van de Zuid-Koreaanse chipbedrijven. Zo verloren Samsung en SK Hynix meer dan 1 procent. De All Ordinaries in Syndey leverde 1,1 procent in.

Meer uit Financieel

Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

7 minuten geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

47 minuten geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

2 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

3 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

4 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

4 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

5 uur geleden