Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen omhoog door optimisme over rente en corona

Aziatische beurzen omhoog door optimisme over rente en corona

TOKIO (ANP) - De beurzen in Azië stonden donderdag hoger. Handelaren deelden het enthousiasme van hun Amerikaanse collega's over opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Die gaf aan dat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk deze maand de rente al met een minder grote stap zal verhogen dan de 0,75 procentpunt die de afgelopen keren werd gehanteerd.

Ook signalen dat China nu toch echt een andere weg in zal slaan met zijn coronabeleid zorgden voor optimisme. De Chinese vicepremier Sun Chunlan liet weten dat een nieuwe fase van de bestrijding van het virus in is gegaan. Volgens staatsmedia verklaarde ze dat de minder besmettelijke omikronvariant, de toename van de vaccinatiegraad en de Chinese ervaring met het indammen van het virus dat mogelijk maken. De afgelopen tijd was er steeds meer weerstand bij de bevolking tegen het strenge coronabeleid met lockdowns en dat leidde zelfs tot protesten in Shanghai en Beijing.

Daarnaast werd gereageerd op cijfers over de kleinere Chinese industriële bedrijven. De bedrijvigheid bij die bedrijven nam vorige maand minder hard af dan in eerdere maanden. De beurzen in Hongkong en Shanghai reageerden daarop met plussen van 1,3 en 0,7 procent.

Goksector

Casino-uitbaters als MGM China, Wynn Macau en Sands China stegen tot 11,6 procent door het nieuws over een soepeler coronabeleid. De gokomzet in Macau ligt dit jaar op nog geen 15 procent van wat het in 2019 was, het laatste jaar voor corona.

In Zuid-Korea daalde de export in november voor de tweede maand op rij, onder meer door een staking van truckers die het land zo'n 1,2 miljard euro kostte. De Kospi in Seoul stond tussentijds op een plus van 0,3 procent. De Nikkei in Tokio steeg 1 procent en ook de All Ordinaries in Sydney werd 1 procent hoger gezet.

Meer uit Financieel

Vakbond kondigt eerste staking ooit bij Samsung aan

SEOUL (ANP/AFP) - Samsung Electronics krijgt voor het eerst in zijn bestaan te maken met een staking. Dat kondigde woensdag een vakbond aan die tienduizenden werknemers bij de Zuid-Koreaanse technologiegigant vertegenwoordigt. Mocht de staking doorgaan, dan kan die gevolgen hebben voor de mondiale toeleveringsketens van halfgeleiders.

9 minuten geleden
ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

AMSTERDAM (ANP) - Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

5 uur geleden
Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

DEN HAAG (ANP) - Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig is bijna 70 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen tussen de 15 jaar oud en de AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze een inkomen van tenminste het bijstandsniveau hebben en geen onderwijs meer volgen. In 1977 was het aandeel economisch zelfstandige vrouwen nog geen 20 procent, terwijl het aandeel mannen bijna 80 procent was.

5 uur geleden
Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werden er bijna 4200 vergunningen afgegeven, dat zijn er 28 procent meer dan een jaar eerder en is het grootste aantal in jaren. De hoeveelheid verleende vergunningen is volgens het CBS een indicator voor het aantal woningen dat binnenkort gebouwd zal worden.

5 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Nvidia stijgt verder

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld gesloten. Beleggers wachten vooral af hoe vrijdag een voor de Federal Reserve belangrijke graadmeter voor inflatie uitvalt. Chipbedrijf Nvidia ging verder met zijn opmars en won ruim 7 procent.

7 uur geleden
FNV kraakt achterblijvende resultaten Banenafspraak

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV is kritisch over de Banenafspraak die tot begin 2026 minstens 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet hebben opgeleverd. Uit het nieuwste jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt naar voren dat de doelstellingen voor 2022 niet werden gehaald. Voor FNV is dat het bewijs dat de afspraken tussen werkgevers, de overheid en vakbonden uit 2013 niet goed werken bij het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking naar werk, staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Bloomberg: Shell schrapt banen bij windenergie-activiteiten

LONDEN (ANP) - Shell maakt zich op om banen te schrappen bij zijn onderdeel voor windparken op zee. De ontslagen vallen binnen enkele maanden, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral in Europa gaan banen verloren, zeggen de bronnen.

9 uur geleden