Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen licht vooruit, Nieuw-Zeeland verhoogt rente

Aziatische beurzen licht vooruit, Nieuw-Zeeland verhoogt rente

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen woensdag overwegend licht vooruit na de recente koersverliezen. Beleggers bleven echter terughoudend door de zorgen over de impact op de wereldeconomie van de hoge inflatie, de hogere rentes, de coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook werd uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven. De aantekeningen geven mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

Beleggers verwerkten daarnaast het besluit van de centrale bank van Nieuw-Zeeland om de rente met een half procentpunt te verhogen tot 2 procent. Dat is het hoogste niveau in zes jaar. Een maand geleden werd de rente ook al met een half procentpunt opgeschroefd om de hoge inflatie in het land te bestrijden, die is opgelopen tot het hoogste niveau in dertig jaar. Centralebankpresident Adrian Orr waarschuwde daarbij dat meerdere renteverhogingen zullen volgen. Een grotere en snelle verhoging van de rente verkleint volgens de centrale bank van Nieuw-Zeeland het risico dat de inflatie aanhoudt.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus. De Chinese techbedrijven met dubbele beursnoteringen in Hongkong en New York stonden onder druk. De Amerikaanse toezichthouder SEC liet weten dat de tijd opraakt in de onderhandelingen met de Chinese autoriteiten over de eis van de Amerikanen om meer inzage te krijgen in de bedrijfsgegevens van de Chinese ondernemingen.

Zoekmachine Baidu en e-commercebedrijf JD.com, die door de SEC op de lijst zijn gezet van bedrijven die mogelijk hun noteringen op Wall Street verliezen, zakten 2,6 procent en 1,7 procent. Webwinkelconcern Alibaba, ook met twee beursnoteringe, verloor 1,9 procent.

De beurs in Shanghai klom 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,7 procent. De Kospi in Seoul dikte 0,6 procent aan. Het Zuid-Koreaanse leger meldde dat Noord-Korea drie ballistische raketten heeft afgevuurd richting de Japanse Zee. De lanceringen gebeurden vlak nadat de Amerikaanse president Joe Biden de regio had verlaten. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent in de min op 26.677,80 punten.

Meer uit Financieel

Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd. Dat komt naar voren uit een document in handen van persbureau ANP. De elektronicaketen vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

13 minuten geleden
Britse rente ongewijzigd op drukke dag centrale banken

LONDEN (ANP) - De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd gelaten. Op de financiële markten werd aan het begin van de week nog gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt. Een dag voor het rentebesluit nam de hoop op een rentepauze echter toe, na een onverwachte afkoeling van de Britse inflatie in augustus. Ook de Zwitserse centrale bank hield donderdag de rente onverwachts onveranderd op een drukke vergaderdag van de centrale banken. In Noorwegen, Zweden en Turkije gingen de rentetarieven wel verder omhoog.

1 uur geleden
RWE start met groot batterijopslagproject in de Eemshaven

EEMSHAVEN (ANP) - Energiebedrijf RWE gaat aan de slag met een groot batterijopslagproject in de Groningse Eemshaven. In totaal worden 110 kasten met lithium-ionbatterijen geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter bij de biomassacentrale van RWE, maakte het Duitse bedrijf bekend.

2 uur geleden
Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies

WAGENINGEN (ANP) - De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

3 uur geleden
Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag gedaald door de hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week zal worden beëindigd. Die fabrieken zijn goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen. De dreigende verstoring van die gasleveringen door de werkonderbrekingen stuwden afgelopen weken de gasprijs.

3 uur geleden
Schiphol en afhandelaren komen met plan om werk lichter te maken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

3 uur geleden
Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

4 uur geleden