Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen licht vooruit, Nieuw-Zeeland verhoogt rente

Aziatische beurzen licht vooruit, Nieuw-Zeeland verhoogt rente

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen woensdag overwegend licht vooruit na de recente koersverliezen. Beleggers bleven echter terughoudend door de zorgen over de impact op de wereldeconomie van de hoge inflatie, de hogere rentes, de coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook werd uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven. De aantekeningen geven mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve.

Beleggers verwerkten daarnaast het besluit van de centrale bank van Nieuw-Zeeland om de rente met een half procentpunt te verhogen tot 2 procent. Dat is het hoogste niveau in zes jaar. Een maand geleden werd de rente ook al met een half procentpunt opgeschroefd om de hoge inflatie in het land te bestrijden, die is opgelopen tot het hoogste niveau in dertig jaar. Centralebankpresident Adrian Orr waarschuwde daarbij dat meerdere renteverhogingen zullen volgen. Een grotere en snelle verhoging van de rente verkleint volgens de centrale bank van Nieuw-Zeeland het risico dat de inflatie aanhoudt.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus. De Chinese techbedrijven met dubbele beursnoteringen in Hongkong en New York stonden onder druk. De Amerikaanse toezichthouder SEC liet weten dat de tijd opraakt in de onderhandelingen met de Chinese autoriteiten over de eis van de Amerikanen om meer inzage te krijgen in de bedrijfsgegevens van de Chinese ondernemingen.

Zoekmachine Baidu en e-commercebedrijf JD.com, die door de SEC op de lijst zijn gezet van bedrijven die mogelijk hun noteringen op Wall Street verliezen, zakten 2,6 procent en 1,7 procent. Webwinkelconcern Alibaba, ook met twee beursnoteringe, verloor 1,9 procent.

De beurs in Shanghai klom 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,7 procent. De Kospi in Seoul dikte 0,6 procent aan. Het Zuid-Koreaanse leger meldde dat Noord-Korea drie ballistische raketten heeft afgevuurd richting de Japanse Zee. De lanceringen gebeurden vlak nadat de Amerikaanse president Joe Biden de regio had verlaten. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent in de min op 26.677,80 punten.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

1 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

2 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

2 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

2 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

3 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

3 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

3 uur geleden