Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.

Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie zorgde voor enige terughoudendheid. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de bedrijvigheid in de omvangrijke industriesector van het land in november sterker dan verwacht is gekrompen tot het laagste niveau sinds april 2022. Het was de tweede maand van krimp op rij.

Ook waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de groeivoorspelling voor de Chinese economie mogelijk verder zal worden verlaagd. In China zijn grote protesten uitgebroken tegen het strikte lockdownbeleid tegen het coronavirus. Volgens IMF-directeur Kristalina Georgieva is er daardoor meer onzekerheid ontstaan over de Chinese economie.

Azië

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,5 procent. Bilibili dikte 10 procent aan in Hongkong na goed ontvangen resultaten. Het Chinese video- en gamingbedrijf zag de omzet afgelopen kwartaal sterker dan verwacht stijgen en wist het verlies terug te dringen ten opzichte van een jaar geleden.

De Nikkei in Tokio bleef achter en sloot 0,2 procent in de min. De Japanse industriële productie nam in oktober sterker dan verwacht af met 2,6 procent. Een maand eerder liet de productie ook al een daling zien. Fast Retailing, de Japanse eigenaar van kledingketen Uniqlo, daalde 0,9 procent voorafgaand aan de publicatie van zijn kwartaalresultaten.

Australische inflatie

Ook in Zuid-Korea produceerde de industrie in oktober minder dan verwacht. Daar was sprake van een daling van 3,5 procent. De Kospi in Seoul steeg desondanks 1,1 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,4 procent. Volgens het Australische statistiekbureau is de inflatie in het land in oktober licht afgekoeld tot 6,9 procent, van 7,3 procent in september.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

11 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

13 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

15 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

16 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

17 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

17 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden