Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen gemengd na tegenvallende Chinese export

Aziatische beurzen gemengd na tegenvallende Chinese export

SHANGHAI (ANP) - De Aziatische beurzen lieten woensdag een gemengd beeld zien. Beleggers reageerden op tegenvallende handelscijfers uit China. Die wakkerden echter wel de hoop aan op meer maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te ondersteunen. Zo deden berichten de ronde dat Beijing de grootste banken van het land heeft gevraagd de spaarrentes te verlagen in een poging het haperende economische herstel aan te jagen. Die stap zou een indicatie kunnen zijn dat de Chinese centrale bank overweegt om de officiƫle rentetarieven te verlagen.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds vrijwel vlak. De export van de op een na grootste economie ter wereld nam in mei met 7,5 procent af. De uitvoer daalde daarmee veel harder dan verwacht. In april was nog sprake van een exportgroei met 8,5 procent. De import viel met 4,5 procent terug. Dat was minder dan de daling van 8 procent die economen hadden voorzien.

De Hang Seng-index in Hongkong steeg 1 procent dankzij een koersherstel in de Chinese techsector. Tech- en webwinkelconcern Alibaba dikte 1,7 procent aan en internet- en gamesbedrijf Tencent klom ook 1,7 procent. Berichten dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in de komende weken een bezoek zal brengen aan China wakkerde daarbij de hoop aan voor een verbetering van de bekoelde relatie tussen de twee grootmachten.

Diefstallen

In Seoul, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, klom de Kospi 0,2 procent. Hyundai en Kia verloren 2,1 en 4,5 procent. Volgens persbureau Reuters is nu ook New York City naar de rechter gestapt wegens het grote aantal diefstallen van auto's van de Zuid-Koreaanse merken. Verschillende Amerikaanse steden hebben Kia en Hyundai al aangeklaagd sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen hoe de wagens kunnen worden gehackt en gestolen.

De All Ordinaries in Sydney won 0,1 procent. De Australische economie groeide in het eerste kwartaal met 2,3 procent op jaarbasis. Dat was de laagste groei in achttien maanden en minder dan economen hadden verwacht. In het vierde kwartaal van 2022 was nog sprake van een groei van 2,7 procent.

De Nikkei in Tokio bleef achter met een verlies van 1 procent. Beleggers namen wat winst na de recente sterke opmars van de Japanse beurs. Vooral de sterk in waarde gestegen chipbedrijven moest het ontgelden. Chiptester Advantest zakte 3,7 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron verloor 3,2 procent.

Meer uit Financieel

X moet van Australische rechter video's steekpartij verwijderen

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Socialmediaplatform X moet volgens een voorlopig bevel van een Australische rechtbank alle beelden van een steekpartij in een kerk in Sydney van vorige week verwijderen. X-eigenaar Elon Musk heeft de regering vervolgens op zijn platform van censuur beschuldigd.

19 minuten geleden
Reuters: geavanceerde AI-chips in handen China, ondanks sancties

BEIJING/SINGAPORE (ANP/RTR) - Chinese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben geavanceerde AI-chips van Nvidia in handen, ondanks sancties van de Verenigde Staten die dat moeten voorkomen. Dat stelt persbureau Reuters na het inzien van honderden Chinese aanbestedingsdocumenten.

21 minuten geleden
Randstad onderuit, AkzoNobel daalt in hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Randstad ging dinsdag bijna 6 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De uitzender zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen. Topman Sander van 't Noordende sprak van aanhoudende lastige marktomstandigheden in het eerste kwartaal, vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa. De topman verwacht dat de macro-economische onzekerheden aanhouden, maar stelt dat Randstad klaar is voor groei, wanneer de markt weer aantrekt. Een concrete verwachting voor dit jaar werd niet gegeven.

57 minuten geleden
Boeing ziet productie 787 gehinderd door tekort onderdelen

NORTH CHARLESTON (ANP/DPA) - Boeing heeft te maken met tekorten aan onderdelen bij de productie van de 787 Dreamliner. De vliegtuigbouwer kan daardoor de productie van dat toestel minder snel verhogen dan was bedoeld. Dat meldde het bedrijf in een memo aan het personeel, aldus zakenzender CNBC.

1 uur geleden
Renault houdt vast aan stabiele verkoopprijzen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault gaat de verkoopprijzen van zijn auto's niet verlagen, na de recente prijsverlagingen door Tesla. Het Amerikaanse Tesla, dat kampt met tegenvallende verkopen, wil daarmee de vraag naar zijn elektrische voertuigen aanjagen. De verkopen van het Franse Renault overtroffen in het eerste kwartaal echter de verwachtingen, dankzij een sterke vraag naar modellen als de vernieuwde Clio, Sandero en de elektrische Megane E-Tech.

1 uur geleden
Viaplay ziet abonnementen met bijna een vijfde afnemen

STOCKHOLM (ANP) - Viaplay heeft de abonnementen in de eerste drie maanden van het jaar met bijna een vijfde zien afnemen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het is niet de enige tegenvaller voor het Zweedse streamingplatform, dat onder andere verantwoordelijk is voor de Formule 1-uitzendingen in Nederland. Ook de schulden en stijgende kosten drukken op de financiƫle resultaten over het eerste kwartaal.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten Randstad en AkzoNobel op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van uitzender Randstad en verfconcern AkzoNobel. Randstad zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen. Topman Sander van 't Noordende sprak van aanhoudende lastige marktomstandigheden in het eerste kwartaal, vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa.

1 uur geleden