Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen gemengd na renteverlaging in China

Aziatische beurzen gemengd na renteverlaging in China

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten het besluit van de Chinese centrale bank om het belangrijkste rentetarief voor het eerst in bijna twee jaar te verlagen. Met de stap hoopt de centrale bank het economische herstel in het land aan te jagen. De renteverlaging werd aangekondigd kort voordat uit gegevens van de overheid bleek dat de economische groei in het laatste kwartaal van 2021 een verdere vertraging liet zien.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,6 procent in de plus. De groei van de op een na grootste economie ter wereld kwam in het vierde kwartaal uit op 4 procent. Dat was meer dan economen hadden verwacht, maar minder dan de groei van 4,9 procent in het derde kwartaal. Om de groei te stimuleren verlaagde de centrale bank de rente op eenjarige leningen van 2,95 procent tot 2,85 procent. Het was de eerste verlaging sinds het hoogtepunt van de coronapandemie in april 2020.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek tevens dat het groeitempo van de winkelverkopen in december flink is afgenomen tot 1,7 procent. Dat was een maand eerder nog 3,9 procent. De industriële productie nam in december met 4,3 procent toe. Dat was wel sterker dan verwacht.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,7 procent hoger op 28.333,52 punten. Beleggers bleven voorzichtig na berichten over mogelijke strengere coronamaatregelen in de Japanse hoofdstad en omliggende gebieden om de snelle toename van het aantal besmettingen te beteugelen. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,9 procent en de Kospi in Seoul zakte 1,5 procent. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,3 procent in de plus dankzij koerswinsten onder de energiebedrijven.

Meer uit Financieel

Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

55 minuten geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

1 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

5 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

6 uur geleden
Chemelot wil voorrang op stroomnet voor verduurzaming complex

GELEEN (ANP) - Chemelot wil voorrang voor een betere aansluiting op het stroomnet, omdat het chemisch industriecomplex fors meer elektriciteit wil gebruiken om te verduurzamen. In 2027 of 2028 moet die verzwaring van de verbinding er zijn, anders haalt Chemelot zijn duurzaamheidsdoelen niet, zegt directeur Loek Radix. "Als dat niet gebeurt, ligt alles stil en kunnen de plannen van Chemelot niet waargemaakt worden. Deze aansluiting moet prioriteit hebben."

6 uur geleden
Apple daalt op Wall Street na Europese miljardenboete

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde maandag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse techconcern heeft van de Europese Unie een boete gekregen van ruim 1,8 miljard euro. Apple hindert volgens de Europese Commissie muziekstreamingsdiensten als Spotify om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om. Daarmee misbruikt het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. De forse boete is de eerste die de EU Apple oplegt. Het aandeel verloor 1,7 procent.

7 uur geleden
Alliander-topman: realiseer dat door vol stroomnet niet alles kan

AMSTERDAM (ANP) - Mensen moeten zich realiseren dat ze door het steeds vollere stroomnet niet alle elektriciteit kunnen gebruiken die ze willen gebruiken, zei topman Maarten Otto van energienetwerkbedrijf Alliander bij het presenteren van de jaarresultaten over 2023. "De situatie waarin we zitten vraagt van consumenten en bedrijven om continu te kijken naar hoe ga ik om met energie, nu en in de toekomst, en welke slimme oplossingen kan ik daarvoor op de korte termijn gebruiken."

9 uur geleden