Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen gemengd na rentebesluit in Australië

Aziatische beurzen gemengd na rentebesluit in Australië

TOKIO (ANP) - De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten dinsdag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten het besluit van de Reserve Bank of Australia om de rente ongewijzigd te laten. De Australische centrale bank opende wel de deur voor een eerder dan verwachte renteverhoging. Daarnaast werd uitgekeken naar de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die woensdag naar buiten komen.

De Australische centrale bank hield de rente ongewijzigd op het historisch lage niveau van 0,1 procent, maar liet wel de doelstelling van een rente van 0,1 procent op de staatsobligatie met een looptijd tot april 2024 los. Ook schrapte de centrale bank de verwachting dat de rente pas in 2024 zal worden verhoogd. De Reserve Bank beloofde wel geduldig te blijven ten aanzien van renteverhogingen en voorziet nu een eerste rentestap in 2023. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,6 procent.

De Nikkei in Tokio ging 0,4 procent lager de dag uit op 29.520,90 punten. De Japanse hoofdindex won een dag eerder nog 2,6 procent door de hoop dat premier Fumio Kishida na de verkiezingsoverwinning afgelopen weekeinde meer zal doen om het economische herstel aan te jagen. Bij de bedrijven zakten cosmeticamaker Pola Orbis, scheepsbouwer Hitachi Zosen en farmaceut Kyowa Kirin meer dan 6 procent, na tegenvallende resultaten. De makers van elektronische onderdelen TDK en Kyocera dikten 9 en 5 procent aan dankzij sterke kwartaalcijfers van beide bedrijven.

Apple

De Japanse toeleveranciers van Apple gingen overwegend omlaag. Volgens zakenkrant Nikkei wordt het Amerikaanse techconcern harder geraakt door het wereldwijde chiptekort dan eerder gedacht. Apple zou daardoor de productie van de iPad noodgedwongen moeten terugschroeven om meer onderdelen over te houden voor de productie van de iPhone 13. Alps Alpine daalde 0,5 procent en Murata Manufacturing verloor 1,6 procent.

De beursgraadmeter in Shanghai raakte tussentijds 1,4 procent kwijt door de koersverliezen bij de Chinese banken en energiebedrijven. De Hang Seng-index in Hongkong hield het hoofd boven water met een plus van 0,2 procent, mede dankzij koerswinsten van de Chinese techbedrijven. De Kospi in Seoul was een positieve uitschieter met een winst van 1,2 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung, een grote concurrent van Apple, behoorde tot de sterkste stijgers met een plus van 2,6 procent.

Meer uit Financieel

Nvidia maakt flinke opmars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Nvidia was donderdag een van de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, presenteerde woensdag na het slot van de beurs zijn kwartaalresultaten. Die overtroffen de hooggespannen marktverwachtingen. De omzet viel ruim drie keer hoger uit dan een jaar eerder, de winst zelfs zeven keer hoger.

59 minuten geleden
Bronnen: techconcerns praten met Hollywoodstudio's over AI-deals

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet en Meta Platforms, het concern achter Instagram en Facebook, hebben gesprekken gevoerd met grote filmstudio's in Hollywood, omdat ze licenties willen, waarmee zij filmmateriaal kunnen gebruiken voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Duitse RWE gaat Microsoft in VS van groene stroom voorzien

ESSEN (ANP/DPA) - Het Duitse energieconcern RWE gaat techconcern Microsoft in de Verenigde Staten van groene stroom voorzien. De energie wordt opgewekt door twee nieuwe windmolenparken in de staat Texas. RWE heeft daarover een overeenkomst gesloten met een duur van vijftien jaar, heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Volkswagen betwijfelt nut importheffing elektrische auto's China

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen verwacht dat een hogere importheffing van de Europese Unie voor in China geproduceerde elektrische auto's slechts tijdelijk kan helpen. Volgens financieel topman Arno Antlitz van het autoconcern is het juist noodzakelijk dat de kosten van Europese fabrikanten omlaaggaan. Alleen zo kunnen bedrijven concurreren met Chinese concurrenten.

3 uur geleden
Resultaten Nvidia stuwen koers chipbedrijven op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven met een beursnotering in Amsterdam zijn donderdag bovenin de AEX geëindigd. ASML, ASMI en Besi noteerden aan het einde van de handelsdag plussen tot 2,6 procent. De koerswinst was te danken aan de goede resultaten van Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen.

5 uur geleden
Jumbo gaat reorganiseren, verdwijnen kantoorbanen 'onvermijdelijk'

VEGHEL (ANP) - Supermarktconcern Jumbo heeft donderdag een reorganisatie aangekondigd, waardoor kantoorbanen verdwijnen. Topman Ton van Veen kan nog niet zeggen om hoeveel banen het gaat, maar dat "het aantal arbeidsplaatsen zal afnemen, is helaas onvermijdelijk". Met de reorganisatie streeft Jumbo naar "een ongecompliceerd, ondernemend en slagvaardig Jumbo-kantoor".

5 uur geleden
Vakbond: ontslagmisbruik uitzenders 'nieuwe vorm van uitbuiting'

UTRECHT (ANP) - Het misbruiken van ontslag op staande voet door uitzendbureaus is wederom een nieuwe vorm van uitbuiting van uitzendkrachten, zegt FNV-bestuurster Karin Heynsdijk. Eerder op donderdag meldde de Arbeidsinspectie na onderzoek dat uitzendbureaus ontslag op staande voet misbruiken als constructie voor financieel gewin.

5 uur geleden