Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen flink omlaag na krimp Chinese industrie

Aziatische beurzen flink omlaag na krimp Chinese industrie

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten donderdag overwegend flinke verliezen zien. Uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de Chinese industrie in augustus is gekrompen. Eerder wezen officiële cijfers van de Chinese overheid ook al op een krimp van de omvangrijke industriële sector van het land. De Chinese fabrieken kampen met coronalockdowns in bepaalde delen van het land en verplichte energiebesparingen vanwege de ergste hittegolf in decennia.

De Nikkei in Tokio noteerde op de eerste dag van de nieuwe beursmaand 1,6 procent lager. De Japanse yen zakte daarbij tot het laagste niveau sinds 1998 ten opzichte van de dollar door het vooruitzicht van verdere stevige renteverhogingen in de Verenigde Staten, die de koers van de dollar ondersteunen. Ook de chipsector stond in de belangstelling na het nieuws dat de Amerikaanse chipbedrijven Nvidia en AMD van Washington geen chips op het gebied van kunstmatige intelligentie meer mogen verkopen aan China. Het aandeel Nvidia ging daardoor in de nabeurshandel op Wall Street flink omlaag.

De Hang Seng-index in Hongkong leverde 1,5 procent in en de Kospi in Seoul verloor 1,9 procent. De All Ordinaries in Sydney raakte 1,6 procent kwijt. De beurs in Shanghai hield het hoofd boven water met een plus van 0,2 procent. De zwakke industriecijfers uit het land voeden de hoop dat Beijing meer steunmaatregelen zal nemen om de op een na grootste economie ter wereld uit het slop te trekken.

Meer uit Financieel

OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

3 minuten geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

58 minuten geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

59 minuten geleden
Minister toerisme Egypte: geen zorgen om grote impact oorlog

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Het toerisme naar Egypte zal geen grote impact ondervinden van de oorlog tussen Israël en Hamas en de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten. Dat heeft de Egyptische minister van Toerisme gezegd tegen persbureau Bloomberg. Volgens hem worden juist meer hotels gebouwd om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

1 uur geleden
Honda steekt miljarden in ontwikkeling elektrische motorfietsen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse Honda Motor gaat de komende jaren 500 miljard yen (3,1 miljard euro) investeren in zijn elektrische motorfietsactiviteiten. Het concern heeft ook zijn jaarlijkse verkoopverwachting voor elektrische motoren opgeschroefd, van 3,5 miljoen stuks tot 4 miljoen.

1 uur geleden
RvS: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers in het bezit van een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland. Dat is het oordeel van de Raad van State. Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.

1 uur geleden
Zweedse economie krimpt en belandt in recessie

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Zweden is in het derde kwartaal van dit jaar in een recessie beland. Dat komt vooral doordat huishoudens hun uitgaven terugschroefden door de stijgende kosten van het lenen van geld en de aanhoudend hoge inflatie.

1 uur geleden