Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen dalen na door Israël afgeslagen aanval Iran

Aziatische beurzen dalen na door Israël afgeslagen aanval Iran

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten maandag overwegend verliezen zien. Beleggers reageerden op de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël afgelopen weekeinde. Israël liet weten dat Iran "op een gepast moment" een prijs zal betalen voor de aanval. Die aanval was een vergeldingsactie voor de dood van meerdere Iraanse generaals bij een aanval van Israël in Syrië.

Het Amerikaanse Witte Huis heeft echter druk gezet op Israël om niet terug te slaan na de Iraanse aanval. De angst bestaat dat als Israël terugslaat, dat tot verdere escalatie leidt van het conflict in het Midden-Oosten. President Joe Biden zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten.

De hoop dat een escalatie van het conflict uitblijft hield de koersverliezen in Azië beperkt. Wel blijft de beurshandel nerveus in afwachting van een mogelijke reactie van Israël. De Nikkei in Tokio zakte 1,1 procent. De Japanse yen die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien, ging licht omhoog. De Kospi in Seoul verloor 0,8 procent en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,7 procent. De beurs in Shanghai was een positieve uitschieter en klom 1,2 procent.

Goudprijs zakt ietsjes

De olieprijzen gingen licht omlaag. De olieprijzen stegen vrijdag al naar het hoogste niveau in zes maanden, door berichten dat Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend 0,3 procent tot 85,34 dollar en Brentolie kostte 0,2 procent minder op 90,26 dollar per vat.

Ook de goudprijs viel iets terug, na het bereikten van een recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram) op vrijdag. In onzekere tijden zien beleggers goud als een veilige investering. De goudprijs is al enige tijd bezig met een recordopmars.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

14 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

17 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

19 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

21 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden