
Aziatische beurzen dalen na door Israël afgeslagen aanval Iran
TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten maandag overwegend verliezen zien. Beleggers reageerden op de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël afgelopen weekeinde. Israël liet weten dat Iran "op een gepast moment" een prijs zal betalen voor de aanval. Die aanval was een vergeldingsactie voor de dood van meerdere Iraanse generaals bij een aanval van Israël in Syrië.
Het Amerikaanse Witte Huis heeft echter druk gezet op Israël om niet terug te slaan na de Iraanse aanval. De angst bestaat dat als Israël terugslaat, dat tot verdere escalatie leidt van het conflict in het Midden-Oosten. President Joe Biden zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten.
De hoop dat een escalatie van het conflict uitblijft hield de koersverliezen in Azië beperkt. Wel blijft de beurshandel nerveus in afwachting van een mogelijke reactie van Israël. De Nikkei in Tokio zakte 1,1 procent. De Japanse yen die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien, ging licht omhoog. De Kospi in Seoul verloor 0,8 procent en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,7 procent. De beurs in Shanghai was een positieve uitschieter en klom 1,2 procent.
Goudprijs zakt ietsjes
De olieprijzen gingen licht omlaag. De olieprijzen stegen vrijdag al naar het hoogste niveau in zes maanden, door berichten dat Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend 0,3 procent tot 85,34 dollar en Brentolie kostte 0,2 procent minder op 90,26 dollar per vat.
Ook de goudprijs viel iets terug, na het bereikten van een recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram) op vrijdag. In onzekere tijden zien beleggers goud als een veilige investering. De goudprijs is al enige tijd bezig met een recordopmars.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
1 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
5 uur geleden