Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen dalen in afwachting inflatiecijfer VS

Aziatische beurzen dalen in afwachting inflatiecijfer VS

TOKIO (ANP) - De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten woensdag verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig voorafgaand aan de publicatie van de laatste inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. De Amerikanen kampen met de grootste stijging van de consumentenprijzen in veertig jaar en de Federal Reserve heeft de rente al meerdere keren verhoogd in de strijd tegen de inflatie. Wanneer de inflatie geen tekenen van afkoeling vertoont zal de centrale bank de rente naar verwachting opnieuw met 0,75 procentpunt opschroeven.

De markten reageerden daarnaast op inflatiecijfers uit China. De consumentenprijzen in de op een na grootste economie ter wereld namen in juli toe met 2,7 procent. Dat is het hoogste niveau in twee jaar. De stijging werd vooral veroorzaakt door een toename van de varkensprijzen. De inflatie viel wel lager uit dan verwacht. Ook de producentenprijzen namen minder sterk toe dan gevreesd. De prijzen die Chinese fabrikanten voor hun producten vragen stegen vorige maand met 4,2 procent in vergelijking met een toename van 6,1 procent in juni.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,1 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific steeg 2 procent in Hongkong dankzij goed ontvangen resultaten.

Chipmakers

De Nikkei in Tokio daalde 0,7 procent. De Japanse chipbedrijven stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van de Amerikaanse chipmaker Micron Technology. Chiptester Advantest en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron zakten 3,6 en 2,8 procent. Autofabrikant Mazda dikte daarentegen 6,5 procent aan na beter dan verwachte resultaten. Concurrent Honda, die later op de dag met cijfers komt, won 0,8 procent.

Ook in Zuid-Korea gingen de chipbedrijven omlaag. De grote chipmakers Samsung en SK Hynix leverden 1,8 en 3,3 procent in. De Kospi in Seoul zakte daardoor 0,8 procent. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,3 procent.

Meer uit Financieel

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

2 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

4 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

7 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

8 uur geleden
Vliegveld Manchester schrapt vluchten om stroomstoring

MANCHESTER (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vluchten die zondag vanaf het vliegveld van Manchester zouden vertrekken, zijn geschrapt of lopen lange vertraging op. Een eerdere stroomstoring in de regio van de Engelse stad zorgt voor problemen op de luchthaven, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

9 uur geleden
Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

1 dag geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

1 dag geleden