Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AzG: Rusland voert gerichte aanvallen op burgerdoelen uit

AzG: Rusland voert gerichte aanvallen op burgerdoelen uit

AMSTERDAM/KIEV (ANP) - Rusland voert in Oekraïne gerichte aanvallen op burgerdoelen uit, stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) in een nieuw rapport. De organisatie baseert zich op getuigenissen van 653 uit oorlogsgebieden geëvacueerde patiënten die haar artsen de afgelopen twee maanden behandelden. AzG noemt de Russische aanvallen een "ernstige schending van het internationaal humanitair recht".

De patiënten werden tussen 31 maart en 6 juni met een medische trein geëvacueerd uit oorlogsgebieden in het oosten van Oekraïne en naar ziekenhuizen in veiligere delen van het land gebracht. Tijdens deze reis van twintig tot dertig uur deelden zij veelvuldig hun traumatische ervaringen. Hieruit bleek dat zij gewond raakten door gerichte aanvallen op burgerdoelen, aldus AzG, dat de patiëntverhalen optekende in het rapport No Mercy for Civilians.

Meer dan 40 procent van de door AzG behandelde patiënten zijn ouderen en kinderen die geraakt zijn door granaatscherven en schotwonden, die in sommige gevallen tot "traumatische amputaties" leidden. "Veel mensen raakten gewond door militaire aanvallen op woonwijken", zegt AzG-noodhulpcoördinator Christopher Stokes. "Hoewel we niet precies kunnen aantonen dat het de intentie was om burgers als doelwit te nemen, betekent het besluit om zware wapens in te zetten in dichtbevolkte gebieden dat burgers, onvermijdelijk en dus bewust, worden gedood of verwond."

De getuigenissen van de patiënten tonen aan dat burgers ook werden beschoten terwijl zij het oorlogsgebied probeerden te verlaten, aldus AzG. Moskou ontkent steevast burgerdoelen in Oekraïne onder vuur te nemen.

Meer uit Buitenland

EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

10 minuten geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

24 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

1 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

2 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

3 uur geleden
Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

5 uur geleden