Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AzG: Rusland voert gerichte aanvallen op burgerdoelen uit

AzG: Rusland voert gerichte aanvallen op burgerdoelen uit

AMSTERDAM/KIEV (ANP) - Rusland voert in Oekraïne gerichte aanvallen op burgerdoelen uit, stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) in een nieuw rapport. De organisatie baseert zich op getuigenissen van 653 uit oorlogsgebieden geëvacueerde patiënten die haar artsen de afgelopen twee maanden behandelden. AzG noemt de Russische aanvallen een "ernstige schending van het internationaal humanitair recht".

De patiënten werden tussen 31 maart en 6 juni met een medische trein geëvacueerd uit oorlogsgebieden in het oosten van Oekraïne en naar ziekenhuizen in veiligere delen van het land gebracht. Tijdens deze reis van twintig tot dertig uur deelden zij veelvuldig hun traumatische ervaringen. Hieruit bleek dat zij gewond raakten door gerichte aanvallen op burgerdoelen, aldus AzG, dat de patiëntverhalen optekende in het rapport No Mercy for Civilians.

Meer dan 40 procent van de door AzG behandelde patiënten zijn ouderen en kinderen die geraakt zijn door granaatscherven en schotwonden, die in sommige gevallen tot "traumatische amputaties" leidden. "Veel mensen raakten gewond door militaire aanvallen op woonwijken", zegt AzG-noodhulpcoördinator Christopher Stokes. "Hoewel we niet precies kunnen aantonen dat het de intentie was om burgers als doelwit te nemen, betekent het besluit om zware wapens in te zetten in dichtbevolkte gebieden dat burgers, onvermijdelijk en dus bewust, worden gedood of verwond."

De getuigenissen van de patiënten tonen aan dat burgers ook werden beschoten terwijl zij het oorlogsgebied probeerden te verlaten, aldus AzG. Moskou ontkent steevast burgerdoelen in Oekraïne onder vuur te nemen.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

54 minuten geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

1 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

2 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

3 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

3 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

4 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

5 uur geleden