Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

Twee ziekenhuizen - het Al-Aqsa-ziekenhuis in het centrum van Gaza en het Nasser-ziekenhuis in het zuiden van Gaza - zeggen overweldigd te zijn en voorrang te moeten geven aan mensen met levensbedreigende aandoeningen, aldus medisch personeel van AzG. "In de afgelopen 48 uur arriveerden er meer dan 100 doden en ruim 400 gewonden op de eerste hulp van het Al-Aqsa-ziekenhuis", zei AzG-teamleider in Gaza, Katrien Claeys, tegen ABC News. "Sommige patiënten werden meteen meegenomen voor een operatie."

Volgens de WHO zorgt de medische staf voor twee tot drie keer zoveel patiënten als waarvoor de ziekenhuizen bedoeld zijn. De organisatie beschreef een "catastrofale situatie" in het Nasser-ziekenhuis met een overvolle afdeling spoedeisende hulp, patiënten die op de grond werden behandeld en een tekort aan zorgmedewerkers. Het aantal functionerende ziekenhuizen in Gaza is gedaald van 36 naar 18, aldus de WHO. Van die ziekenhuizen verlenen er drie alleen basale eerste hulp; de overige vijftien functioneren slechts gedeeltelijk.

Een tijdelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas eindigde vrijdag vroeg, waarop Israël zijn bombardementen op Gaza hervatte. Israëlische grondtroepen opereren inmiddels "in en rond" Khan Younis, de belangrijkste stad in het zuiden van Gaza, bevestigde het Israëlische leger dinsdag. Sinds vrijdag hebben de Israëli's volgens Palestijnse gezondheidsautoriteiten 1240 mensen in Gaza gedood.

Meer uit Buitenland

AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

2 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

9 uur geleden