Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Azerbeidzjan wil meer gas aan Europa verkopen

Azerbeidzjan wil meer gas aan Europa verkopen

BAKOE (ANP/BLOOMBERG) - Azerbeidzjan kan Europa helpen aan extra gas door de eigen export op te voeren. Maar daarvoor moeten dan wel eerst nieuwe verkoopcontracten worden afgesloten, heeft de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev gezegd in een interview met het Spaanse persbureau EFE.

Als nieuwe gesprekken nu beginnen, zou Azerbeidzjan volgens het staatshoofd de gasexport komende winter al kunnen verhogen. Aliyev voegde eraan toe dat aardgas uit zijn land een goedkopere oplossing is voor mogelijke tekorten, dan extra gas inkopen uit andere landen.

De gasprijzen in Europa zijn de laatste tijd hard gestegen. Dat werd in de hand gewerkt door de afgelopen relatief koude winter, waardoor de voorraden zijn geslonken. Daarnaast is de vraag vanuit Azië hoog doordat de industrie een inhaalslag maakt nu het economisch herstel van de coronacrisis is begonnen. Hierdoor bestaat de vrees dat er komende winter een gastekort zou kunnen ontstaan. Nu moeten sommige energiebedrijven voor hun centrales al naar kolen overstappen om te zorgen voor genoeg stroom.

Azerbeidzjan staat al decennia bekend om zijn olie- en gasreserves. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de Duitsers zelfs met plannen om het land, dat toen nog onderdeel was van de Sovjet-Unie, te veroveren en zo de olievelden rond Bakoe in handen te krijgen. Maar zover is het nooit gekomen. Het land aan de Kaspische Zee levert de laatste tijd al gas aan een aantal landen in de Europese Unie, onder meer aan Italië en Griekenland.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

1 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

2 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

2 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

4 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

4 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden