Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

Het jongste akkoord werd gesloten tijdens een bijeenkomst onder voorzitterschap van de vicepremiers van beide landen. Het wordt gezien als het duidelijkste teken van vooruitgang tussen de twee partijen tot nu toe.

Azerbeidzjan heeft gezegd dat de teruggave van de dorpen een noodzakelijke voorwaarde is voor een vredesakkoord om een einde te maken aan meer dan drie decennia van conflicten tussen de twee landen.

In september vorig jaar nam Azerbeidzjan na een korte militaire actie Nagorno-Karabach in, een betwist gebied waar ook in de jaren negentig en in 2020 al om werd gevochten. Als gevolg daarvan vluchtte bijna de volledige Armeense bevolking weg uit de enclave in Azerbeidzjan.

Meer uit Buitenland

Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

1 uur geleden
VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. "De verwoestingen zijn enorm en ongekend", zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari. "De internationale gemeenschap heeft zoiets sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer meegemaakt."

4 uur geleden
EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit, zegt de buitenlanddienst van de EU (EEAS).

5 uur geleden
Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook. In zijn ogen pleegt Israël daar genocide op de Palestijnse bevolking.

6 uur geleden
Universiteit Parijs wijst eisen pro-Palestijnse betogers af

PARIJS (ANP/RTR) - De prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po weigert tegemoet te komen aan eisen van pro-Palestijnse demonstranten. Die willen dat de banden met Israëlische universiteiten worden herzien.

7 uur geleden
Leider Griekse neonazipartij Gouden Dageraad komt vervroegd vrij

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Nikolaos Michaloliakos, de leider van de beruchte Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, komt vervroegd vrij. Hij zat sinds 2020 een celstraf van 13,5 jaar uit, onder meer voor het runnen van een criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor moorden en aanvallen op migranten.

7 uur geleden
Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

MALMO (ANP/RTR) - Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

7 uur geleden