Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AZ'er Stengs zet knop om en wil zich revancheren bij Jong Oranje

AZ'er Stengs zet knop om en wil zich revancheren bij Jong Oranje

ZEIST (ANP) - Calvin Stengs kreeg na zijn doorbraak bij AZ veel lof en complimenten. Dit seizoen heeft de aanvaller voor het eerst te maken met kritiek. Bondscoach en schoonvader Frank de Boer passeerde hem voor Oranje, waardoor Stengs zich maandag in Zeist moest melden in hotel Oud London bij zijn leeftijdsgenoten van Jong Oranje.

In plaats van drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA op het hoogste podium, wacht voor Stengs nu de trip naar Boedapest voor de kwartfinale van het jeugd-EK tegen Frankrijk. "In deze voetbalwereld gaat het allemaal wel hard. Je moet jezelf snel herpakken en gewoon weer presteren. Ik denk dat dat niet kan als je met je hoofd ergens anders bent", aldus Stengs. "Maar ik ben wel gewoon een mens. Als je er zo dicht bij bent, is het normaal dat je even baalt. Ik denk dat dat niks geks is."

De boodschap van De Boer kwam voor de buitenspeler van AZ niet helemaal als verrassing. "Ik speelde niet veel bij Oranje. Er werd in de media al een beetje over mijn positie getwijfeld. De wedstrijden die ik bij Oranje heb gespeeld, heb ik wel mijn ding kunnen laten zien. Afgaande op die wedstrijden ging ik er wel vanuit dat ik erbij zou kunnen zitten. Maar er kon twijfel komen door de wedstrijden die ik daarna bij AZ heb gespeeld. Ik ging er neutraal in. Uiteindelijk is het de verkeerde kant op gevallen. Ik denk dat het vooral aan mijn wisselvalligheid ligt, dat ik er niet bij zit."

Kritiek

Stengs volgt niet alle voetbalpraatprogramma's en leest ook niet alles. "Maar natuurlijk krijg je wel wat mee. Je familie meldt je ook het een en ander. Zij zeggen: focus je op jezelf en neem de dingen mee waarvan jij vindt dat er waarheid in zit. De kritiek is op sommige punten terecht, maar op sommige punten ook niet. Mensen zeggen soms: hij is 22 jaar en had verder moeten zijn. Maar ik speelde twee maanden bij AZ en toen raakte ik voor anderhalf jaar geblesseerd. Daarna heb ik drie maanden gevoetbald en toen startte het seizoen van corona. Ik heb totaal dus maar een jaar gevoetbald ongeveer en nu is het mijn tweede seizoen in de Eredivisie. Ik had het liefst op mijn 18e of 19e ook al honderd wedstrijden gespeeld."

Bij Jong Oranje is Stengs nu een van de belangrijke krachten, iemand waar tegenop gekeken wordt. Dat vindt hij begrijpelijk. "Ik heb een hoger niveau meegemaakt. Mensen verwachten wel dat je dat meeneemt hier naartoe. Die druk leg ik mezelf op, ik wil mezelf wel laten zien", zegt Stengs, die als rechtsbuiten en als meest aanvallende middenvelder uit de voeten kan. "Ik vind het allebei leuk. Op rechts heb je wat meer ruimte om je actie te maken. Op het middenveld is het vaker één of twee keer raken. Daar is het drukker. Als nummer 10 kan je wel meer het spel verdelen. Er is allebei wat voor te zeggen."

Stengs kijkt uit naar het EK, ook omdat het pas zijn eerste eindtoernooi is. "De ontwikkeling kwam bij mij pas wat later, rond mijn 17e. Veel jongens hier hebben al toernooien gespeeld. Ik heb er daarom extra zin in. De Europese titel zit er zeker in."

Meer uit Voetbal

PSV kan achterstand op Ajax verkleinen tot elf landstitels

EINDHOVEN (ANP) - PSV kan de achterstand op Ajax qua behaalde landstitels in de Eredivisie zondag tegen Sparta Rotterdam tot elf verkleinen. De Eindhovenaren gaan op voor hun 25e kampioenschap in Nederland en hun eerste sinds 2018.

21 minuten geleden
Noodlijdend Vitesse heeft al meer dan 1 miljoen euro ingezameld

ARNHEM (ANP) - De crowdfundingsactie voor het noodlijdende Vitesse heeft na een dag al meer dan 1 miljoen euro opgeleverd. Dat meldt de club uit Arnhem via sociale media. "Dankjewel, maar we zijn er nog niet", zegt oud-speler Theo Janssen. "Dus blijf alsjeblieft doneren."

23 minuten geleden
PSV gaat op voor vierde landstitel in zestien jaar 

EINDHOVEN (ANP) - PSV gaat zondag in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam op voor de vierde landstitel in de laatste zestien jaar.

47 minuten geleden
Lang, Dest en Babadi missen het mogelijke kampioensduel van PSV

EINDHOVEN (ANP) - Noa Lang, Sergiño Dest en Isaac Babadi missen zondag de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV tegen Sparta Rotterdam. Het drietal is nog altijd geblesseerd. Trainer Peter Bosz heeft verder de beschikking over al zijn spelers, meldde hij op sportcomplex De Herdgang.

1 uur geleden
Keeper Courtois keert terug bij Real maar start niet tegen Bayern

MADRID (ANP) - Thibaut Courtois verdedigt zaterdag het doel van Real Madrid in de thuiswedstrijd tegen Cádiz. De Belg keert terug onder de lat na een langdurige knieblessure.

1 uur geleden
FC Twente wil bij AZ derde plaats van Eredivisie veiligstellen

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente wil zondag in de uitwedstrijd tegen AZ de derde plaats van de Eredivisie veiligstellen. Trainer Joseph Oosting beschikt in de aanloop naar het duel over een nagenoeg fitte selectie. Myron Boadu, hersteld van een hamstringblessure, traint ook weer mee.

1 uur geleden
De Ligt hervat zondag training van Bayern München met oog op Real

MÜNCHEN (ANP) - Matthijs de Ligt mist zaterdag de uitwedstrijd van Bayern München tegen VfB Stuttgart in de Bundesliga. De medische staf van de club uit Beieren wil de Nederlandse verdediger klaarstomen voor het uitduel van woensdag met Real Madrid in de halve finale van de Champions League.

2 uur geleden