Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Azc Overloon toch niet dicht, versnelde opvang vluchtelingen

Azc Overloon toch niet dicht, versnelde opvang vluchtelingen

OVERLOON (ANP) - Het asielzoekerscentrum in Overloon, in de gemeente Land van Cuijck, gaat zo snel mogelijk 150 statushouders onderdak bieden. Het gaat om vluchtelingen die in ons land mogen blijven, maar nog geen woning hebben. Het aantal komt bovenop de 280 Oekraïense vluchtelingen die ook op het terrein van het azc worden ondergebracht. De huidige bewoners, asielzoekers die nog in de procedure zitten, moeten vóór 22 mei naar elders vertrokken zijn. De vroegere gemeente Boxmeer heeft namelijk besloten om het azc wegens aanhoudende overlast te sluiten.

De nieuwe fusiegemeente Land van Cuijk laat woensdag weten vanwege de aanhoudende vluchtelingenstroom statushouders op te vangen op het terrein van het azc, dat daarmee een gemeentelijke opvang wordt. De gemeente wijst erop dat bijna een derde van de reguliere asielopvang bezet wordt gehouden door mensen die al een verblijfsstatus hebben en in Nederland mogen blijven. Een groot deel van hen weet al in welke gemeente ze kunnen gaan wonen, maar ze wachten nog op een woning.

De 150 die nu naar Overloon komen, zijn toegewezen aan het Land van Cuijk. "Om de doorstroom in de asielketen te vergroten, wil het Land van Cuijk deze 150 mensen versneld opnemen", aldus de gemeente.

Doorstromen

De bedoeling is dat zij de komende anderhalf jaar doorstromen naar vrijkomende woningen in de gemeente. Intussen kunnen ze beginnen met hun inburgeringstraject en kan de gemeente hen begeleiden naar werk en onafhankelijkheid.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is bezig met het overbrengen van de huidige bewoners vanuit het azc Overloon naar andere locaties. Er zaten vijfhonderd asielzoekers. Een klein deel van hen zorgde voor zoveel overlast dat de gemeenteraad besloot het contract met het COA niet te verlengen.

Het overbrengen van de huidige bewoners voor het einde van de week is nog een hele klus. "Maar eind van de week zijn ze weg", zei een woordvoerder van het COA woensdagmiddag. "We zijn druk bezig met het huisvesten van de mensen in het hele land." Hij sprak van een "logistieke puzzel". Wel zei hij dat de meeste alleenstaande minderjarige asielzoekers naar Oirschot gaan.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

58 minuten geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

1 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

2 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

5 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden