Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Azarkan (DENK) zet vraagtekens bij 'spel' van de informateur

Azarkan (DENK) zet vraagtekens bij 'spel' van de informateur

DEN HAAG (ANP) - DENK-leider Farid Azarkan heeft vraagtekens bij het "spel" van informateur Herman Tjeenk Willink en de manier waarop die het formatieproces aanvliegt. "Ik heb het gevoel dat ik ergens in getrokken ben waarvan ik denk: welke kant gaat dit op", zei Azarkan voorafgaand aan zijn gesprek met de informateur. Die zorgen werden na afloop deels weggenomen, maar DENK wil wel duidelijkheid van Tjeenk Willink en van de andere fractievoorzitters over hoe het nu verder moet in de formatie.

Voor de tweede keer spreekt de informateur met alle fractieleiders, te beginnen met de kleinste partijen. Azarkan wil toch vragen naar "de reikwijdte" van de opdracht die de Tweede Kamer aan de informateur gaf. Tjeenk Willink moest vooral kijken of het onderlinge vertrouwen kan worden hersteld, maar hij zinspeelt nu al op een kort regeerakkoord op hoofdlijnen. Hij loopt daarmee volgens Azarkan weg bij "die olifant in de Kamer, dat is toch het vertrouwen in Rutte. Hoe zijn we nou van liegende premier naar dat we het ineens hebben over het vertrouwen in de overheid?"

Op bezoek bij Tjeenk Willink heeft Azarkan dus vooral gehamerd op de vertrouwensvraag. "Ik wil deze week antwoord hebben op de vraag die gesteld is, namelijk: wie heeft er vertrouwen in wie? Welke fractievoorzitters gaan samenwerken met wie?" Wel liep hij gerust het gesprek uit met Tjeenk Willink uit, vertelde de DENK-leider. "Ik denk dat zijn werkwijze uiteindelijk prima is, maar ik wil aan het einde van de week antwoord op die vraag."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 3 weken geleden
Meneer Azarkan, ik wil wel een toelichting geven. Er is een informateur aangesteld met een vast doel: Alles mag, als Mark Rutte maar premier wordt, mevrouw Kaag vice-premier op een belangrijk departement en de Tweede Kamer monddood wordt gemaakt door kritische leden weg te pesten met vieze politieke spelletjes. Dan zit ik er niet ver naast.

Meer uit Politiek

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Linkse partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op een tweet van demissionair minister-president Mark Rutte over de escalerende strijd tussen Israël en de Palestijnen. "Een ongelooflijk eenzijdige tweet", aldus Jasper van Dijk van de SP.

1 uur geleden
Informateur Hamer ontvangt maandag eerst de kleine fracties

DEN HAAG (ANP) - Net als haar voorganger Herman Tjeenk Willink ontvangt informateur Mariëtte Hamer maandag eerst de kleine partijen. Als eerste mag Sylvana Simons van BIJ1 langskomen. De dag eindigt met fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

4 uur geleden
Rutte 'zeer bezorgd' over strijd in Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is "zeer bezorgd" over de opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen. Radicale Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad vuren honderden raketten af op Israël, terwijl dat land Gaza bombardeert. Meer dan honderd Palestijnen en acht Israëliërs verloren tot dusver het leven.

5 uur geleden
Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

7 uur geleden
Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk gracht als beveiliging

DEN HAAG (ANP) - Voor het gebouw van de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk een gracht gegraven. Niet alleen als "verfraaiing van de buitenruimte", maar ook om "het complex aan deze zijde nog beter te beveiligen", laat de gemeente Den Haag weten. De gemeente meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de renovatie van het Binnenhof gaat, het idee van de gracht omarmt, maar dat het geld ervoor nog moet worden geregeld.

7 uur geleden
Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

1 dag geleden
Informateur Hamer gaat langs bij Kamervoorzitter Bergkamp

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die woensdag is benoemd tot de nieuwe informateur, gaat diezelfde avond nog langs bij Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer. Hamer krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht waar zij zich over zal buigen als informateur.

2 dagen geleden