Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AZ wint bij dolend Ajax en maakt titelrace erg spannend

AZ wint bij dolend Ajax en maakt titelrace erg spannend

AMSTERDAM (ANP) - AZ heeft de spanning in de titelrace nu echt helemaal teruggebracht. De club uit Alkmaar vierde een dikverdiende uitzege op een machteloos Ajax: 0-2.

Ajax mag zich na maar liefst vijf nederlagen in de laatste negen competitieduels alleen nog op basis van een beter doelsaldo koploper van de eredivisie blijven noemen. Nummer drie Feyenoord volgt beide clubs uit Noord-Holland op 6 punten. PSV moet nog 7 punten goedmaken, maar heeft wel een duel meer gespeeld.

Ajax gaf AZ alle gelegenheid om te laten zien waarom het van alle eredivisieclubs de meeste punten in uitwedstrijden pakt. Het elftal van trainer Erik ten Hag viel zo slordig aan dat de bezoekers alleen maar hoefden te wachten op balverlies. Vervolgens kende AZ weinig moeite om na een paar balcontacten gevaarlijk te worden.

Precisie

De club uit Alkmaar won dit seizoen al bij PSV (0-4) en Feyenoord (0-3). Met een beetje meer precisie in de afwerking had AZ bij rust al met dergelijke cijfers voorgestaan. Myron Boadu, opgegroeid onder de rook van de Johan Cruijff ArenA, opende al in de vierde minuut de score (0-1). Daley Blind mocht zich die treffer aanrekenen. Hij schoof de bal zo maar in de voeten van Fredrik Midtsjø, die de vrijstaande Boadu vond. Blind ging vorige week ook al fout bij het winnende doelpunt van Heracles Almelo.

Boadu verscheen voor rust nog een keer oog in oog met doelman André Onana, net als Midtsjø. En Dani de Wit schoot snoeihard, maar rakelings over. En Ajax? Ook met de weer fitte Hakim Ziyech en Quincy Promes werd de landskampioen nauwelijks gevaarlijk. Het mooie aanvalsspel met al die korte combinaties van de laatste anderhalf jaar is helemaal verdwenen. Aan trainer Ten Hag de zware opdracht om zijn ploeg snel weer in vorm te krijgen. Komende woensdag wacht alweer een uitwedstrijd tegen FC Utrecht in de halve finale van de KNVB-beker.

Afstand

AZ speelt nog wel herkenbaar, met patronen die steeds terugkomen als de ploeg aanvalt. Ook in de tweede helft was het aan doelman Onana te danken dat de tweevoudig landskampioen niet verder afstand nam. De keeper uit Kameroen kreeg nog een voet tegen een schot van Oussama Idrissi. Na ruim een uur was hij wel kansloos toen de linksbuiten van AZ uithaalde. Maar die treffer werd afgekeurd omdat de videoscheidsrechter zag dat Boadu hands had gemaakt. Het bleek uitstel van executie, want Idrissi stiftte in de 74e minuut wel raak, na een lange trap van Teun Koopmeiners.

Meer uit Voetbal

Eerste mogelijkheid op 25e landstitel voor PSV

HEERENVEEN (ANP) - PSV krijgt de eerste mogelijkheid om de 25e landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te halen. Als de Eindhovenaren de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen winnen en Feyenoord laat aansluitend punten liggen bij Go Ahead Eagles, is het kampioenschap een feit. De aftrap bij PSV is om 18.45 uur en bij Feyenoord om 21.00 uur. De spelers van PSV vieren de titel dus mogelijk als ze in de bus terug naar Brabant zitten.

1 uur geleden
Van 't Schip vindt rode kaart Bergwijn te zware straf

AMSTERDAM (ANP) - Ajax-trainer John van 't Schip vond de rode kaart die zijn aanvoerder Steven Bergwijn kreeg in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) te zwaar bestraft. "Ik dacht aan buitenspel of geel, rood had ik absoluut niet verwacht", zei hij over het moment na ruim een half uur spelen, waarbij scheidsrechter Sander van der Eijk door de videoscheidsrechter naar de kant werd geroepen voor de overtreding van Bergwijn op Mimeirhel Benita.

5 uur geleden
Ajax-spits Brobbey heeft opnieuw hamstringklachten

AMSTERDAM (ANP) - Brian Brobbey heeft opnieuw hamstringklachten. De spits van Ajax moest zich om die reden in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) kort voor rust laten vervangen.

5 uur geleden
Liverpool haakt af in titelrace, ManUnited wint na achterstand

LIVERPOOL (ANP) - Liverpool is voorlopig afgehaakt in de race om de landstitel. Het elftal van de vertrekkende trainer Jürgen Klopp ging in de Merseyside-derby bij Everton met 2-0 onderuit. Het Manchester United van Erik ten Hag draaide tegen hekkensluiter Sheffield United een achterstand om in een 4-2-zege.

5 uur geleden
Ajax verspeelt met tien man 2 punten in strijd om vijfde plek

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft in de strijd om de vijfde plek in de Eredivisie slechte zaken gedaan. De Amsterdammers voorkwamen in eigen stadion kort voor tijd een nederlaag tegen Excelsior: 2-2. Chuba Akpom scoorde in de 89e minuut. Nummer 6 NEC kan Ajax zondag, bij winst op AZ, passeren.

6 uur geleden
Anderlecht en Club Brugge boeken ruime zeges in play-offs

BRUSSEL (ANP) - Anderlecht heeft in de play-offs om de Belgische landstitel een eenvoudige zege geboekt op Cercle Brugge. De koploper won in het eigen stadion met 3-0 van de nummer laatst in de kampioenspoule.

7 uur geleden
Xavi gaat komend seizoen alsnog door als trainer FC Barcelona

BARCELONA (ANP) - Xavi is ook na dit seizoen nog trainer van FC Barcelona. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de clubleiding en de voormalige middenvelder, meldt persbureau AFP.

7 uur geleden