Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AZ via strafschoppenserie naar groepsfase Conference League

BERGEN (ANP) - AZ heeft zich met de nodige moeite gekwalificeerd voor de groepsfase van de Conference League. De Alkmaarders van coach Pascal Jansen versloegen SK Brann uit het Noorse Bergen na strafschoppen (6-5). Na verlenging was het duel geëindigd in 3-3 nadat AZ in de reguliere speeltijd een 3-1 voorsprong had weggegeven. De eerste wedstrijd in Almaar was in 1-1 geëindigd.

Bij beide ploegen werden alle vijf de strafschoppen benut. Dani de Wit, Yukinari Sugawara, Jens Odgaard, Sven Mijnans en Djordje Mihailovic scoorden voor AZ. Doelman Mathew Ryan stopte de strafschop van Frederik Børsting en Alexandre Penetra schoot AZ daarna naar de groepsfase.

Jansen had aanvaller Mayckel Lahdo na diens goede invalbeurt in de eerste wedstrijd een basisplaats gegeven. De Zweed zorgde in de twaalfde minuut voor de vroege voorsprong van AZ. Na goed afleggen door Sven Mijnans schoot hij laag in de linkerhoek raak. Nog binnen het half uur werd het 2-0 voor de bezoekers. Dit keer wist Lahdo Mijnans aan te spelen die met een goed geplaatst schot kon scoren.

Spanning

AZ hoopte met die stand de rust in te gaan, maar SK Brann bracht de spanning terug. Uit een corner kopte Knudsen hard binnen. Ruben van Bommel bracht al snel in de tweede helft de marge voor de Alkmaarders terug naar twee doelpunten. De aanvaller kon binnentikken op aangeven van Lahdo, die zijn man passeerde en de bal met een beetje geluk meekreeg. De Noren kwamen echter opnieuw terug in de wedstrijd. Joachim Soltvedt, net in de ploeg gebracht door coach Eirik Horneland, maakte de 2-3. Japhet Sery Larsen kopte daarna de gelijkmaker binnen.

In de verlenging had Brann via Ulrik Mathisen een goede kans op de voorsprong. De invaller schoot echter links naast. Meteen aan het begin van de tweede helft van de verlenging moest doelman Matias Dyngeland redding brengen op een schot van Mijnans. In de slotfase werd Felix Horn Myhre na een overtreding op Mees de Wit na ingrijpen van de VAR alsnog met rood van het veld gestuurd.

Zesde strafschop

In de strafschoppenserie zat AZ-doelman Ryan er al enkele keren dichtbij. De zesde Noorse strafschop wist hij vervolgens te stoppen, waarop Penetra de meegereisde AZ-fans alsnog liet juichen.

AZ krijgt vrijdagmiddag om 14.30 uur te horen welke tegenstanders de club loot in de groepsfase. AZ is de enige Nederlandse club in de Conference League dit seizoen. FC Twente werd in de play-offs uitgeschakeld door het Turkse Fenerbahçe.

Meer uit Voetbal

Darmstadt degradeert na een jaar weer uit Bundesliga

DARMSTADT (ANP) - SV Darmstadt is na een jaar alweer uit de Bundesliga gedegradeerd. De hekkensluiter verloor de thuiswedstrijd tegen FC Heidenheim (0-1) en kan daardoor nummer 16 FSV Mainz niet meer achterhalen. De nummers 17 en 18 degraderen.

9 uur geleden
PSG opnieuw kampioen van Frankrijk na nederlaag AS Monaco

LYON (ANP/DPA) - Paris Saint-Germain heeft een dag na het verprutsen van de kampioenswedstrijd tegen Le Havre (3-3) alsnog de landstitel binnen. Nummer 2 AS Monaco verloor bij Olympique Lyon (3-2) en kan met nog drie wedstrijden te gaan de achterstand van 12 punten niet meer ongedaan maken. Het is voor PSG de tiende titel in de laatste twaalf jaar en de twaalfde in totaal.

Aanvoerder Van Ginkel: het is hier best wel een zooitje geworden

ARNHEM (ANP) - Marco van Ginkel ziet zichzelf volgend seizoen niet meer bij Vitesse voetballen. "Ik voel mezelf hartstikke goed", zei de 31-jarige middenvelder na een zege op Fortuna Sittard (3-2). "Maar ik had iets anders voor ogen toen ik hier terugkeerde met jongens als Davy Pröpper en Eloy Room. Het is hier best wel een zooitje geworden."

10 uur geleden
Atalanta ziet vijfde plaats en Champions League naderen

BERGAMO (ANP) - Atalanta is weer volop in de race voor deelname aan de Champions League komend seizoen. Trainer Gian Piero Gasperini zag zijn elftal Empoli met 2-0 aan de kant zetten. AS Roma, de huidige nummer 5, speelde met 2-2 gelijk bij regerend kampioen Napoli.

Manchester City houdt titelkansen met zege in eigen hand

NOTTINGHAM (ANP) - Manchester City heeft titelprolongatie in de Premier League nog altijd in eigen hand. Het elftal van trainer Pep Guardiola maakte in de uitwedstrijd tegen Nottingham Forest geen fout: 0-2.

11 uur geleden
Fans van gedegradeerde Vitesse zien hun club niet verloren gaan

ARNHEM (ANP) - Vitesse staat met 2-1 achter tegen Fortuna Sittard als de fanatieke fans achter het doel van de Arnhemse club een groot spandoek ontvouwen. "Met of zonder punten, onze clubliefde is echt." Vervolgens gaan de meeste mensen in het Gelredome staan en zingen ze hun club hartstochtelijk toe. Ze moeten er niet aan denken, een leven zonder Vitesse.

NAC Breda klopt Jong PSV en zet grote stap richting play-offs

BREDA (ANP) - NAC Breda heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. De Brabanders wonnen met 2-0 van Jong PSV en klommen daardoor over Jong AZ heen naar de zevende plek op de ranglijst.