Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AZ beticht leiding KNVB in brief van 'vriendjespolitiek'

AZ beticht leiding KNVB in brief van 'vriendjespolitiek'

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft de leiding van de KNVB in een brief beticht van 'vriendjespolitiek'. De voetbalclub uit Alkmaar wil dat de Nederlandse voetbalbond een onafhankelijk (feiten-)onderzoek laat doen naar het handelen van diverse KNVB-functionarissen. AZ heeft het gevoel dat Ajax, PSV en Feyenoord een voorkeurspositie hebben, zo staat in de brief die in handen is van het tv-programma Vandaag Inside.

De bond bevestigt de ontvangst van de brief van zes A4'tjes. "In principe reageren we niet inhoudelijk via de media op briefwisselingen met onze leden. Maar we kunnen bevestigen dat we de brief hebben ontvangen", aldus een woordvoerder van de KNVB. "We hebben AZ al aangegeven dat we de inhoud graag willen bespreken, omdat de genoemde feiten onjuist zijn. Bij eerdere signalen van AZ hebben we dit ook met hen besproken."

AZ laat weten te wachten op een inhoudelijke reactie van de KNVB. "Die hebben we nog niet gehad. Tot die tijd hebben we niets extra's te melden", zegt een woordvoerder.

Grens overschreden

De directie en de raad van commissarissen van AZ stuurden eerder deze maand een aangetekende brief aan de leiding van de KNVB, te weten het bestuur betaald voetbal, de raad van commissarissen en het bondsbestuur. Marianne van Leeuwen, de directeur betaald voetbal van de bond, ontving per e-mail ook een exemplaar.

De AZ-leiding schrijft onder meer dat Jan Albers, de voorzitter van de rvc bij de KNVB, een grens heeft overschreden door "via de welbekende achterkamertjes" met de rvc-voorzitters van PSV, Ajax en Feyenoord in gesprek te gaan over de NL League. Die nieuw te vormen organisatie in het betaalde voetbal moet een deel van de taken van de KNVB gaan overnemen. Een groot deel van de betaaldvoetbalclubs is voor het opzetten van de NL League. Ajax en Feyenoord zijn hier volgens AZ echter op tegen en in de brief staat dat PSV, de club waar Albers eerder commissaris was, nu ook tegen is. Volgens AZ probeert Albers "op persoonlijke titel" het initiatief "doelbewust te traineren".

Andere zaken

De club kaart in de uitgelekte brief meer zaken aan die volgens AZ niet goed zijn gelopen binnen de KNVB. Zo is AZ nog altijd verbolgen over de afwikkeling van het seizoen 2019-2020, dat als gevolg van het coronavirus voortijdig werd beëindigd. Ajax en AZ hadden evenveel punten toen de Eredivisie werd afgebroken. De KNVB besloot Ajax het 'kampioensticket' voor de Champions League toe te kennen, omdat de Amsterdammers een beter doelsaldo hadden.

Meer uit Voetbal

Voetballer Fernandes eist verbeteringen bij Manchester United

MANCHESTER (ANP/AFP) - Voetballer Bruno Fernandes roept zijn werkgever Manchester United op aan zijn verwachtingen te voldoen. De 29-jarige Portugees benadrukte ondanks speculaties over zijn toekomst dat hij bij de club van trainer Erik ten Hag wil blijven.

8 minuten geleden
FC Barcelona niet verder met coach Xavi

BARCELONA (ANP) - FC Barcelona gaat niet verder met coach Xavi Hernández. Dat heeft de Spaanse club bekendgemaakt op de website. Xavi zit zondag tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen Sevilla nog wel op de bank. Daarna vertrekt hij bij de club uit Barcelona.

59 minuten geleden
AC Milan na dit seizoen verder zonder coach Pioli

MILAAN (ANP) - AC Milan gaat niet verder met coach Stefano Pioli. Dat heeft de Italiaanse club bekendgemaakt op de website. Pioli was sinds oktober 2019 hoofdtrainer bij de Italiaanse club.

4 uur geleden
Navas stopt als doelman van Costa Rica

PARIJS (ANP) - Doelman Keylor Navas stopt als international. De 37-jarige keeper doet met zijn land Costa Rica niet mee aan de Copa América, die op 20 juni begint.

6 uur geleden
Aanvaller Giroud stopt na EK bij Frans voetbalelftal

PARIJS (ANP/RTR) - Aanvaller Olivier Giroud stopt na het EK voetbal van komende maand als international bij Frankrijk. De 37-jarige Fransman maakte eerder bekend dat hij AC Milan na dit seizoen verruilt voor Los Angeles FC in de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS.

7 uur geleden
Fiorentina met late zege richting finale Conference League

CAGLIARI (ANP) - Fiorentina heeft de laatste competitiewedstrijd in aanloop naar de finale van de Conference League ternauwernood gewonnen. Het uitduel met Cagliari, waar trainer Claudio Ranieri voor het laatst op de bank zat, eindigde in 3-2.

15 uur geleden
FC Utrecht verslaat Sparta en bereikt finale play-offs

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht staat in de finale van de play-offs voor deelname aan Europees voetbal. De ploeg van trainer Ron Jans was in de eigen Galgenwaard met 3-1 te sterk voor Sparta.

15 uur geleden