Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Axios: staf Biden gedagvaard in onderzoek naar mentale gezondheid

Axios: staf Biden gedagvaard in onderzoek naar mentale gezondheid

WASHINGTON (ANP) - Een door Republikeinen aangevoerde commissie van het Amerikaanse parlement heeft drie hoge medewerkers van het Witte Huis gedagvaard, aldus nieuwssite Axios. Volgens de site moeten de drie achter gesloten deuren een verklaring afleggen over de gezondheid van president Joe Biden. Zij krijgen tot 17 juli de tijd om te reageren.

De zogenoemde House Oversight Committee wil drie personen horen: vicestafchef Annie Tomasini, topadviseur Ashley Williams en Anthony Bernal, een belangrijke medewerker van first lady Jill Biden. Twee van die personen zouden toegang hebben tot de residentie van de president en zijn vrouw. In alle brieven staat dat de commissie vreest dat medewerkers van het Witte Huis eigenhandig het land besturen "terwijl de president daar niet toe in staat is."

In de VS ontstond discussie over de geschiktheid van Biden als presidentskandidaat na zijn moeizame debat tegen rivaal Donald Trump. De 81-jarige Democraat oogde soms verward en kwam lastig uit zijn woorden. De commissie zou nu willen achterhalen of medewerkers informatie hebben achtergehouden over de toestand van de president. Dat onderzoek kan zich in aanloop naar de verkiezingen maanden voortslepen. Het Witte Huis spreekt over een politieke stunt die vooral is bedoeld om in de media te komen.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

18 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

7 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

8 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

8 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden