
'Avondklok schuift een half uur op'
DEN HAAG (ANP) - De avondklok schuift in het laatste plan van het demissionaire kabinet een half uur op. Het moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur, melden ingewijden woensdag. De avondklok moet mogelijk vrijdag al ingaan en duurt vermoedelijk tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari.
Zo moet het onder meer makkelijker worden voor kinderen om na het sporten en trainen nog thuis te komen, is de redenering achter het voorstel. Verder mag er thuis nog maar één gast worden ontvangen in plaats van twee. Ook komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
De ingewijden waarschuwen dat de plannen nog steeds kunnen veranderen. De extra maatregelen zijn volgens het demissionaire kabinet nodig vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan de 'oude' variant.
Persconferentie
Volgens het OMT zal het aantal besmettingen door de avondklok dalen. Het reproductiegetal (de R-waarde: het aantal mensen dat een persoon kan besmetten) zou door de invoering met 8 tot 13 procent kunnen dalen. Dat blijkt uit onderzoek in het buitenland.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) willen de plannen aan het begin van de middag op een persconferentie bekendmaken. Daarna wordt er dan in de Tweede Kamer over gedebatteerd. Daar ligt de avondklok gevoelig, maar de steun ervoor lijkt toe te nemen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
29 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
9 uur geleden