Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Avondklok schuift een half uur op'

'Avondklok schuift een half uur op'

DEN HAAG (ANP) - De avondklok schuift in het laatste plan van het demissionaire kabinet een half uur op. Het moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur, melden ingewijden woensdag. De avondklok moet mogelijk vrijdag al ingaan en duurt vermoedelijk tot het einde van de huidige lockdown op 9 februari.

Zo moet het onder meer makkelijker worden voor kinderen om na het sporten en trainen nog thuis te komen, is de redenering achter het voorstel. Verder mag er thuis nog maar één gast worden ontvangen in plaats van twee. Ook komt er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

De ingewijden waarschuwen dat de plannen nog steeds kunnen veranderen. De extra maatregelen zijn volgens het demissionaire kabinet nodig vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan de 'oude' variant.

Persconferentie

Volgens het OMT zal het aantal besmettingen door de avondklok dalen. Het reproductiegetal (de R-waarde: het aantal mensen dat een persoon kan besmetten) zou door de invoering met 8 tot 13 procent kunnen dalen. Dat blijkt uit onderzoek in het buitenland.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) willen de plannen aan het begin van de middag op een persconferentie bekendmaken. Daarna wordt er dan in de Tweede Kamer over gedebatteerd. Daar ligt de avondklok gevoelig, maar de steun ervoor lijkt toe te nemen.

Meer uit Binnenland

Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

14 minuten geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een aanpassing van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld in een motie: 73 Kamerleden stemden voor, zeventig stemden tegen.

31 minuten geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

53 minuten geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

54 minuten geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

55 minuten geleden
Alleen nog pinautomaten op vier grootste stations om plofkraken

UTRECHT (ANP) - Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

57 minuten geleden
Bijna 2 miljoen voor vergroeningsmaatregelen in Friesland

LEEUWARDEN (ANP) - Friese dorpsorganisaties, buurtbelangen en grondeigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun omgeving te vergroenen. Met een minimumbedrag van 100.000 euro kunnen de organisaties bijvoorbeeld nieuwe rijen bomen aanbrengen naast wegen of fietspaden of andere maatregelen "die bijdragen aan biodiversiteit en het klimaat", zei bestuurder Femke Wiersma.

1 uur geleden