
Avondklok onder druk van Kamer naar 21.00 uur
DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.
Een half uur extra geeft mensen volgens de Kamer net iets meer tijd om nog even buiten iets te doen in de vroege avond, zoals sporten, wandelen of boodschappen doen. Vooral voor jongeren, gezinnen en werkenden en gezinnen maakt het uit. Een verzoek hiertoe van D66 werd gesteund door de meeste partijen.
Zowel kabinet als voorstanders willen eigenlijk geen avondklok, maar de gedachte is dat het toch mee kan helpen om een derde golf te voorkomen. Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het tot een verlaging van de besmettingsgraad kan leiden van 8 tot 13 procent. De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zeiden na afloop van het debat niet te verwachten dat een half uur later een groot verschil op het beoogde effect zal hebben. Het gaat vooral om het gedrag van mensen, benadrukte De Jonge.
Motie PVV
Een motie van de PVV om juist geen avondklok in te voeren, kreeg steun van de Partij voor de Dieren, SGP, DENK, Forum voor Democratie en de onafhankelijke Kamerleden Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen. De tegenstanders spraken van een "paardenmiddel" en "een botte bijl", waarvan de mogelijke effecten niet echt zijn aangetoond.
De bevolking heeft volgens hen al veel fysiek en mentaal te lijden onder de harde lockdown. Een schepje hier bovenop is voor hen niet aanvaardbaar. PvdD wees erop dat dit zware middel wel wordt ingezet terwijl er bijvoorbeeld dagelijks nog steeds tientallen vluchten uit oranje gebieden komen.
Ruimte
Premier Mark Rutte gaf eerder in het debat al wat ruimte aan het tijdstip. Volgens hem moet een avondklok ingaan tussen 20.00 uur en 21.00 uur om effectief te zijn. Volgens Rutte is het onverantwoord om nu de avondklok niet in te voeren. De huidige maatregelen en de vaccinaties, helpen volgens hem niet genoeg om de derde golf voor te blijven.
Experts waarschuwen daarvoor nu de besmettelijkere Britse variant binnen korte tijd al goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. "Niemand wil een avondklok, maar nu ingrijpen voorkomt dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen", aldus Rutte.
Het kabinet heeft nagedacht over een inperking van het huisbezoek van twee personen per dag tot nul. "Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok", zegt Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof rekent er nog altijd op dat de Amerikaanse president Donald Trump naar Nederland komt voor de NAVO-top. Nederland heeft in ieder geval geen afzegging ontvangen, zei hij zondag. Daarvoor wordt wel gevreesd nu de Verenigde Staten Iran hebben gebombardeerd en zich mogelijk moeten opmaken voor vergeldingsaanvallen door dat land.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland roept na de Amerikaanse aanval op Iran alle partijen op tot terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof zondag na een ingelaste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het ministerie van Justitie en Veiligheid.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationale Veiligheidsraad is rond het middaguur bijeengekomen om de Amerikaanse aanval op Iran te bespreken. Dat meldt demissionair minister-president Dick Schoof op X. Hij noemt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten "zorgwekkend" en laat weten dat het kabinet de situatie "nauwlettend" volgt.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse bombardementen op Iran kwamen voor het kabinet niet als een verrassing. Dat heeft demissionair defensieminister Ruben Brekelmans gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag. Nederland was "niet formeel op de hoogte gesteld", maar zag de aanval wel aankomen, aldus de VVD-bewindsman.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) vindt de Amerikaanse aanval op nucleaire installaties in Iran "een verdere escalatie van een zorgwekkende situatie in het Midden-Oosten". Dat zegt de NSC-bewindsman in een bericht op X. Het kabinet komt later op zondag bijeen in de nationale veiligheidsraad.
16 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans is "dankbaar" voor de steun die de leden van beide partijen hebben uitgesproken voor de lijn van de Tweede Kamerfractie ten aanzien van Israël. Hij sprak in een speech op het partijcongres van "een duidelijk signaal aan de rest van Nederland: stop de oorlog in Gaza". Hij beloofde tegelijkertijd "open oren en een open hart" voor mensen die daar zorgen over hebben.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - BBB overweegt in 34 gemeenten mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt het partijbestuur bekend op de ledenvergadering in Apeldoorn. Het gaat veelal om plattelandsgemeenten en een aantal grotere steden, waar BBB kans ziet om mee te dingen naar raadszetels.
1 dag geleden