Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Avondklok onder druk van Kamer naar 21.00 uur

Avondklok onder druk van Kamer naar 21.00 uur

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.

Een half uur extra geeft mensen volgens de Kamer net iets meer tijd om nog even buiten iets te doen in de vroege avond, zoals sporten, wandelen of boodschappen doen. Vooral voor jongeren, gezinnen en werkenden en gezinnen maakt het uit. Een verzoek hiertoe van D66 werd gesteund door de meeste partijen.

Zowel kabinet als voorstanders willen eigenlijk geen avondklok, maar de gedachte is dat het toch mee kan helpen om een derde golf te voorkomen. Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het tot een verlaging van de besmettingsgraad kan leiden van 8 tot 13 procent. De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zeiden na afloop van het debat niet te verwachten dat een half uur later een groot verschil op het beoogde effect zal hebben. Het gaat vooral om het gedrag van mensen, benadrukte De Jonge.

Motie PVV

Een motie van de PVV om juist geen avondklok in te voeren, kreeg steun van de Partij voor de Dieren, SGP, DENK, Forum voor Democratie en de onafhankelijke Kamerleden Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen. De tegenstanders spraken van een "paardenmiddel" en "een botte bijl", waarvan de mogelijke effecten niet echt zijn aangetoond.

De bevolking heeft volgens hen al veel fysiek en mentaal te lijden onder de harde lockdown. Een schepje hier bovenop is voor hen niet aanvaardbaar. PvdD wees erop dat dit zware middel wel wordt ingezet terwijl er bijvoorbeeld dagelijks nog steeds tientallen vluchten uit oranje gebieden komen.

Ruimte

Premier Mark Rutte gaf eerder in het debat al wat ruimte aan het tijdstip. Volgens hem moet een avondklok ingaan tussen 20.00 uur en 21.00 uur om effectief te zijn. Volgens Rutte is het onverantwoord om nu de avondklok niet in te voeren. De huidige maatregelen en de vaccinaties, helpen volgens hem niet genoeg om de derde golf voor te blijven.

Experts waarschuwen daarvoor nu de besmettelijkere Britse variant binnen korte tijd al goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. "Niemand wil een avondklok, maar nu ingrijpen voorkomt dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen", aldus Rutte.

Het kabinet heeft nagedacht over een inperking van het huisbezoek van twee personen per dag tot nul. "Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok", zegt Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 1 maand geleden
Stop maar met D66, van de week waren ze er flink op tegen en nu draaien ze weer om. echt een partij waar je op kunt bouwen

Meer uit Politiek

Hoekstra: 'totaal niet pijnlijk dat De Jonge niet op mij stemt'

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het "totaal niet pijnlijk" dat hij niet op een stem van partijgenoot Hugo de Jonge hoeft te rekenen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt het "heel goed" te snappen dat minister De Jonge (Volksgezondheid) op zijn eigen politiek assistent Bart van den Brink stemt.

2 uur geleden
Ruim 13 miljoen mensen mogen stemmen voor de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 13,2 miljoen mensen zijn kiesgerechtigd voor de Tweede Kamerverkiezingen deze maand. Dat heeft het CBS becijferd. Ruim 2,4 miljoen kiesgerechtigde 70-plussers mogen vanwege het coronavirus per post stemmen. Dit is ruim 18 procent van het totaal aantal kiesgerechtigden.

16 uur geleden
D66 en ChristenUnie botsen over vrijheid van onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Tijdens het Onderwijsdebat in perscentrum Nieuwspoort kwam het maandagavond tot een harde aanvaring tussen Paul van Meenen (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) over de vrijheid van onderwijs. De ChristenUnie vindt dat scholen "binnen de grenzen van de wet" leerlingen mogen weigeren als die het niet eens zijn met de overtuigingen van de school. D66 is daar mordicus tegen en wil juist een acceptatieplicht in het onderwijs.

20 uur geleden
Hugo de Jonge stemt niet op CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - Hugo de Jonge stemt deze maand niet op zijn partijgenoot en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hij zal over twee weken zijn stem uitbrengen op zijn eigen politiek adviseur, Bart van den Brink. Dat zegt De Jonge maandagavond in het RTL-programma Jinek.

21 uur geleden
Coronaregels en verkiezingen op tafel bij burgemeesters

ARNHEM (ANP) - Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandag tijdens de wekelijkse bijeenkomst in Utrecht vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. De plannen van ondernemers om winkels en terrassen deze week te heropenen komen aan de orde, net als de 'routekaart' die het kabinet voor zich ziet om het beleid minder streng te maken als ziekenhuisopnames en besmettingen dat toelaten. Veel burgemeesters willen dat er sneller meer mag in de buitenlucht.

1 dag geleden
Geen steun voor D66-plan om gevaccineerden meer vrijheid te geven

AMSTERDAM (ANP) - Het plan van D66 om mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus meer vrijheid te geven, kan niet op de steun rekenen van andere grote partijen. "Een buitengewoon slecht idee", oordeelde Jesse Klaver (GroenLinks) zondag tijdens het RTL-verkiezingsdebat.

1 dag geleden
Grote partijen willen hoogste inkomens zwaarder belasten

AMSTERDAM (ANP) - De hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen om de rekening van de coronacrisis te betalen. Daarover bleken de leiders van VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks het allemaal eens tijdens het verkiezingsdebat van RTL.

1 dag geleden