Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Avondklok onder druk van Kamer naar 21.00 uur

Avondklok onder druk van Kamer naar 21.00 uur

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel, mits die een half uur later zou ingaan dan de 20.30 uur die het kabinet had voorgesteld. De avondklok eindigt vooralsnog in de ochtend van 10 februari; de harde lockdown een dag eerder.

Een half uur extra geeft mensen volgens de Kamer net iets meer tijd om nog even buiten iets te doen in de vroege avond, zoals sporten, wandelen of boodschappen doen. Vooral voor jongeren, gezinnen en werkenden en gezinnen maakt het uit. Een verzoek hiertoe van D66 werd gesteund door de meeste partijen.

Zowel kabinet als voorstanders willen eigenlijk geen avondklok, maar de gedachte is dat het toch mee kan helpen om een derde golf te voorkomen. Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het tot een verlaging van de besmettingsgraad kan leiden van 8 tot 13 procent. De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zeiden na afloop van het debat niet te verwachten dat een half uur later een groot verschil op het beoogde effect zal hebben. Het gaat vooral om het gedrag van mensen, benadrukte De Jonge.

Motie PVV

Een motie van de PVV om juist geen avondklok in te voeren, kreeg steun van de Partij voor de Dieren, SGP, DENK, Forum voor Democratie en de onafhankelijke Kamerleden Henk Krol en Femke Merel van Kooten-Arissen. De tegenstanders spraken van een "paardenmiddel" en "een botte bijl", waarvan de mogelijke effecten niet echt zijn aangetoond.

De bevolking heeft volgens hen al veel fysiek en mentaal te lijden onder de harde lockdown. Een schepje hier bovenop is voor hen niet aanvaardbaar. PvdD wees erop dat dit zware middel wel wordt ingezet terwijl er bijvoorbeeld dagelijks nog steeds tientallen vluchten uit oranje gebieden komen.

Ruimte

Premier Mark Rutte gaf eerder in het debat al wat ruimte aan het tijdstip. Volgens hem moet een avondklok ingaan tussen 20.00 uur en 21.00 uur om effectief te zijn. Volgens Rutte is het onverantwoord om nu de avondklok niet in te voeren. De huidige maatregelen en de vaccinaties, helpen volgens hem niet genoeg om de derde golf voor te blijven.

Experts waarschuwen daarvoor nu de besmettelijkere Britse variant binnen korte tijd al goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. "Niemand wil een avondklok, maar nu ingrijpen voorkomt dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen", aldus Rutte.

Het kabinet heeft nagedacht over een inperking van het huisbezoek van twee personen per dag tot nul. "Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok", zegt Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan.

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

1 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

1 uur geleden
Nederlandse Patriot-eenheid oefent in Litouwen komende zomer

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse Patriot-eenheid oefent komende zomer in Litouwen, meldt het ministerie van Defensie. De oefening door de luchtafweereenheid is samen met Litouwse collega's en duurt enkele weken.

1 uur geleden
Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

DEN HAAG (ANP) - De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt. Ze wilden ook niet zeggen of er namen van Nederlandse politici bekend zijn.

3 uur geleden
Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

4 uur geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

4 uur geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

5 uur geleden