Avondklok geldt sinds woensdagochtend niet meer
DEN HAAG (ANP) - Vanaf woensdagochtend 04.30 uur mogen Nederlanders weer wanneer ze willen op straat zijn. Het kabinet stelde een avondklok in om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen in de avond tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De avondklok gold in de nacht van dinsdag op woensdag voor het laatst.
Vanaf zaterdag 23 januari mochten Nederlanders tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen vanwege bijvoorbeeld een medische reden of om te werken, op straat zijn en moesten ze ook een schriftelijke verklaring hebben. Mensen die zonder verklaring op straat waren, riskeerden een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 uur en 04.30 uur.
Demissionair minister-president Mark Rutte zei eerder dat de besmettingscijfers en druk op de zorg nog altijd buitengewoon hoog zijn. Toch schaft hij de maatregel af. Hij vindt het spannend, maar het is volgens hem niet mogelijk om met nul risico uit de coronacrisis te komen.
Sinds de invoering van de maatregel heeft de politie ongeveer 6000 avondklokboetes per week uitgedeeld.
Meer uit Binnenland
STADSKANAAL (ANP) - Burgemeester Klaas Sloots van gemeente Stadskanaal reageert dat zijn gemeente wederom het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp moet schieten. "Als buurgemeente zien we dit met lede ogen aan. Al eerder plaatsten we grote tenten om voor de nacht een kleine bijdrage te leveren aan het probleem. En ook nu vind ik dat we moeten helpen."
2 uur geledenTER APEL (ANP) - Alleengaande mannen worden bij het azc in Ter Apel voorlopig tegengehouden om het hoge aantal asielzoekers dat er verblijft. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland vindt het "diep triest" dat er "elk moment kans is" dat vluchtelingen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldde maandagavond dat alleengaande mannen voorlopig worden tegengehouden door de drukte in het aanmeldcentrum.
5 uur geledenTER APEL (ANP) - Alleengaande mannen worden bij het azc in Ter Apel voorlopig tegengehouden om het hoge aantal asielzoekers dat er verblijft. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderenorganisaties roepen het kabinet op om de maatschappelijke diensttijd (MDT) te behouden, zo meldt stichting Senior & Student. Volgens organisaties als Cordaan, Nationaal Ouderenfonds en Senioren Netwerk Nederland blijkt uit het vrijdag gepresenteerde regeerakkoord dat de overheid geen geld meer beschikbaar stelt voor het MDT-programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
6 uur geledenTER APEL (ANP) - Gemeente Westerwolde heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een last onder dwangsom opgelegd voor het gebruik van zogenoemde portakabins bij het aanmeldcentrum in Ter Apel als slaapruimten voor asielzoekers. Omdat er nergens anders plek was, zette het COA afgelopen weekend die tijdelijke verblijfsruimten in om mensen in te laten overnachten.
7 uur geledenARNHEM (ANP) - Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een "acceptabele reactie" komt. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD) maandag. Lachgas is sinds januari 2023 verboden, en sindsdien worden lachgastanks gedumpt op straat of komen terecht in het afval. Het kost de afvalsector veel geld om de cilinders te verwijderen en te sorteren en het kan tot gevaarlijke situaties leiden voor medewerkers.
10 uur geleden