Avondklok blijft overeind na politieke steun voor spoedwet
DEN HAAG (ANP) - De avondklok kan gewoon van kracht blijven, ook als het demissionaire kabinet het hoger beroep vrijdag over de omstreden maatregel verliest. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging donderdag tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. De Eerste Kamer stemt zo goed als zeker vrijdag ook in.
Die spoedwet was nodig geworden nadat de voorzieningenrechter eerder deze week de juridische grondslag voor de avondklok onderuit had gehaald. Daarop kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een spoedwet om het gat te dichten voor het geval de staat het hoger beroep zou verliezen.
De hele Kamer was niet blij met de gang van zaken. D66'er Maarten Groothuizen sprak van een "chaotisch" verlopen week. Juridisch geklungel was het, zei Maarten Hijink van de SP. "Het vertrouwen in de crisisaanpak is ondermijnd", oordeelde Attje Kuiken (PvdA). Maar de dreiging van een derde golf is naar hun oordeel te groot om tegen te stemmen.
Verhoudingen
De verhoudingen in de Kamer over de avondklok zijn niet veranderd. De PVV, SGP, DENK, FVD en Krol en Van Kooten-Arissen bleven tegen. Zij vinden de avondklok disproportioneel en het effect ervan onduidelijk. PVV-leider Geert Wilders sprak van een "totale afgang" van het kabinet door het vonnis van de rechter.
Volgens premier Mark Rutte blijft de avondklok voorlopig nog nodig. Hij wees op het feit dat door de Britse variant van het coronavirus het aantal besmettingen te hoog blijft, net als het aantal ziekenhuisopnames. Hij ziet dan ook "weinig ruimte" voor versoepelingen na het aflopen van de harde lockdown begin maart.
Tevreden
Dat er een nieuwe wet komt voor de avondklok stelt bijna alle partijen tevreden. De maatregel wordt nu ondergebracht in de coronawetgeving. "Daarmee is de wet thuis waar die hoort", zei Chris van Dam (CDA). Hiermee heeft het kabinet gekozen voor de "koninklijke weg", verklaarde Kees van der Staaij (SGP).
Voor de avondklok wordt nu nog de Wet bijzondere bevoegdheden gebruikt. Het kabinet wil deze regeling nog achter de hand houden, maar dat ging de Kamer te ver. Ze kwam uiteindelijk met een motie waarin staat dat de regering de spoedwet moet gaan gebruiken nadat deze is goedgekeurd. De Eerste Kamer debatteert er vrijdag nog over, maar ook daar is het kabinet van een meerderheid verzekerd.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Vier verdachten van het plegen van geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in Amsterdam blijven veertien dagen langer in voorarrest. Dit heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.
5 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het besluit van het Rijk om de bekostiging van de bed-bad-broodregeling richting gemeenten te beëindigen, is in strijd met de mensenrechten. Dat stelt Marianne van den Anker, de Ombudsman Rotterdam-Rijnmond in een brief aan het Rotterdamse college van B en W en het kabinet. De brief komt een dag voordat de Rotterdamse raad debatteert en stemt over het stopzetten van de regeling in de stad.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies krijgen ruim 1,3 miljard euro van het Rijk om maatregelen te nemen die bijdragen aan natuurherstel. Dat geld is voor de tweede fase van het in 2020 opgezette Programma Natuur, bedoeld om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te herstellen en versterken. De rijksoverheid trekt tussen 2021 en 2030 in totaal 2,8 miljard euro uit voor dit programma.
33 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat de gebeurtenissen in Amsterdam na de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv afgelopen donderdagnacht onderzoeken. De inspectie gaat onder meer kijken naar de manier waarop de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hun werk hebben gedaan.
59 minuten geledenUTRECHT (ANP) - In heel Noord-Holland rijden woensdagochtend tussen 06.00 uur en 09.00 uur geen treinen door de aangekondigde staking bij de verkeersleidingsposten van ProRail in Amsterdam en Alkmaar. Dat meldt de NS. Ook in delen van Flevoland en Utrecht kunnen als gevolg van de staking geen treinen rijden. Op de hogesnelheidslijn is geen treinverkeer mogelijk tussen Rotterdam, Schiphol en Amsterdam.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het aantal Rotterdamse en Schiedamse mannen dat is overleden door dwangarbeid in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, ligt waarschijnlijk veel hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zei voorzitter René Versluis van stichting Razzia Monument Rotterdam maandag tijdens de herdenking van de grote razzia van 10 en 11 november 1944. Daarbij werden 52.000 mannen en jongens uit Rotterdam en Schiedam door de nazi's weggevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 66-jarige Marcel Kaatee vrijgesproken van het witwassen van een aantal panden op de Amsterdamse Wallen.
3 uur geleden