Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoverkoop in Frankrijk flink gedaald door chiptekort

Autoverkoop in Frankrijk flink gedaald door chiptekort

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van auto's is in Frankrijk in juli flink gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat komt onder meer door het wereldwijde chiptekort waarmee de autosector te kampen heeft, meldt de Franse brancheorganisatie Plateforme Automobile.

In juli viel de verkoop van auto's in Frankrijk 35 procent lager uit dan in 2020. Het is een teken dat de Europese auto-industrie minder snel herstelt van de coronacrisis dan die van de Verenigde Staten en China. De verkoop kreeg in juli vorig jaar een extra stimulans omdat showrooms van dealers weer mochten openen. Die waren een tijdje dicht geweest vanwege maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In totaal werden vorige maand bijna 116.000 nieuwe auto's op kenteken gezet. Over de eerste zeven maanden van 2021 zijn in Frankrijk wel 16 procent meer auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Autofabrikant Renault kwam afgelopen vrijdag met een cijferupdate. Het Franse autoconcern verwacht door tekorten aan chips dit jaar 200.000 auto's minder te kunnen produceren dan het zou willen. Stellantis, het bedrijf achter merken als Peugeot, Citroën, Opel, Fiat en Chrysler, geeft komende dinsdag inzicht in de prestaties van het afgelopen halfjaar. Het Franse concern liet eerder al weten moeite te hebben met leveren. De auto-industrie is voor de Franse economie erg belangrijk.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

BP sluit sommige Britse pompstations vanwege chauffeurstekort

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse olie- en gasconcern BP sluit tijdelijk sommige pompstations in het Verenigd Koninkrijk omdat er tekorten zijn aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof te leveren. Het besluit van BP verergert de toch al moeilijke situatie op de Britse energiemarkt door de sterk gestegen gasprijzen, waardoor al meerdere kleinere gasleveranciers failliet zijn gegaan.

11 minuten geleden
Wall Street toont verder herstel na eerdere septemberdip

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten aan de handelsdag begonnen. De vrees voor een crisis op de Chinese vastgoedmarkt nam enigszins af. Daarnaast heeft de Federal Reserve de huidige monetaire stimulans nog iets langer in stand gehouden, wat het sentiment ook goeddeed. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het herstel van de Amerikaanse economie sterk genoeg om in november te beginnen met de afbouw van de coronasteun.

26 minuten geleden
Oud-manager meldt stiltecultuur bij Volkswagen over dieselfraude

BRAUNSCHWEIG (ANP/RTR) - Een voormalige manager van Volkswagen die terechtstaat voor betrokkenheid bij het omvangrijke dieselschandaal bij het Duitse autoconcern heeft in de rechtbank van Braunschweig gezegd dat de interne bedrijfscultuur heeft gezorgd voor stilte over de fraude. Volgens hem werden medewerkers van hogerhand onder druk gezet om te zwijgen over de zaak. De leiding van Volkswagen zou in eerste instantie geprobeerd hebben het schandaal stil te houden.

31 minuten geleden
Universele oplader lijkt er niet voor 2024 te zijn

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De universele oplader voor alle smartphones, tablets en camera’s in de Europese Unie lijkt er niet voor 2024 te zijn. De Europese Commissie maakte bekend dat producenten 24 maanden de tijd krijgen om hun apparaten van een USB-C-poort te voorzien vanaf het moment dat de wet gaat gelden. Die moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de lidstaten van de EU.

34 minuten geleden
Spaanse economie herstelde trager dan verwacht van coronacrisis

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse economie is in het tweede kwartaal veel trager gegroeid dan eerder werd aangenomen. Het Spaanse statistiekbureau INE stelde de groei voor die periode bij naar 1,1 procent, terwijl dat bij een eerste raming nog 2,8 procent was. Ook de krimp in het eerste kwartaal was iets sterker dan eerder gemeld, liet het statistiekbureau weten.

53 minuten geleden
EU verdeeld over aanpak handelsoverleg met VS

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is in gesprek met de lidstaten over de "beste aanpak" van de (handels)relatie met de Verenigde Staten, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft nog geen besluit genomen over deelname aan een handelstop volgende week in het Amerikaanse Pittsburgh. Volgens EU-bronnen is de commissie, net als de lidstaten, onderling verdeeld over de te volgen strategie, nu president Joe Biden zonder overleg met de EU een defensiepact met Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten.

1 uur geleden
Bank of England denkt aan afbouwen steun, maar nu nog niet

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Bank of England (BoE) denkt voorzichtig aan het afbouwen van het opkoopbeleid waarmee het de Britse economie ondersteunt. Voorlopig houdt de Britse centrale bank die maatregel op het huidige niveau. Ook de rente blijft vooralsnog gelijk op 0,1 procent. Maar ook daar kan wel eens verandering in komen nu de inflatie hard stijgt. Mogelijk komt er volgend voorjaar al een renteverhoging, verwachten investeerders.

2 uur geleden