Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autotak Chinese Evergrande stijgt flink op beurs in Hongkong

Autotak Chinese Evergrande stijgt flink op beurs in Hongkong

TOKIO (ANP) - Het aandeel China Evergrande New Energy Vehicle Group schoot maandag omhoog op de beurs in Hongkong. De koerssprong volgde op de plannen van de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande om de voorkeur te geven aan de groei van zijn divisie van elektrische auto's boven de vastgoedactiviteiten.

China Evergrande New Energy Vehicle Group, dat een aparte beursnotering heeft, dikte 9 procent aan. Voorzitter Hui Ka Yan van Evergrande verklaarde dat het bedrijf ernaar streeft om het onderdeel dat elektrische voertuigen maakt binnen tien jaar tot de belangrijkste activiteit te maken in plaats van vastgoed.

Het aandeel van Evergrande zelf daalde 1,5 procent, ondanks dat het vastgoedconcern liet weten het werk aan meer dan tien vastgoedprojecten in zes steden te hebben hervat. In augustus werd het werk aan sommige vastgoedprojecten opgeschort omdat leveranciers en aannemers niet op tijd konden worden betaald. Evergrande kampt met een enorme schuldenlast en wist afgelopen week op het nippertje wanbetaling te voorkomen. Het Chinese staatspersagentschap Xinhua meldde daarnaast dat de risico's die de schuldproblemen van de Chinese vastgoedbedrijven vormen voor de gehele financiƫle sector beheersbaar zijn.

HSBC

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus. De Britse bank HSBC, die ook een notering heeft in Hongkong, won 0,3 procent dankzij beter dan verwachte derdekwartaalcijfers. Ook gaat de bank voor maximaal 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. De hoofdindex in Shanghai boekte een winst van 0,4 procent en de Kospi in Seoul won 0,6 procent.

De All Ordinaries in Sydney klom 0,3 procent. Het Australische oliebedrijf Beach Energy kreeg er 5 procent bij dankzij de aanhoudende opmars van de olieprijzen. Het Japanse olieconcern Inpex won ruim 2 procent. De Nikkei in Tokio eindigde desondanks 0,7 procent in de min op 28.600,41 punten. Vooral de Japanse chipbedrijven werden van de hand gedaan. Tokyo Electron en Screen Holdings zakten meer dan 1 procent. Staalmaker Tokyo Steel steeg daarentegen 16 procent na een verhoging van de winstverwachting.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

2 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

5 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

7 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

9 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden