Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autotak Chinese Evergrande stijgt flink op beurs in Hongkong

Autotak Chinese Evergrande stijgt flink op beurs in Hongkong

TOKIO (ANP) - Het aandeel China Evergrande New Energy Vehicle Group schoot maandag omhoog op de beurs in Hongkong. De koerssprong volgde op de plannen van de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande om de voorkeur te geven aan de groei van zijn divisie van elektrische auto's boven de vastgoedactiviteiten.

China Evergrande New Energy Vehicle Group, dat een aparte beursnotering heeft, dikte 9 procent aan. Voorzitter Hui Ka Yan van Evergrande verklaarde dat het bedrijf ernaar streeft om het onderdeel dat elektrische voertuigen maakt binnen tien jaar tot de belangrijkste activiteit te maken in plaats van vastgoed.

Het aandeel van Evergrande zelf daalde 1,5 procent, ondanks dat het vastgoedconcern liet weten het werk aan meer dan tien vastgoedprojecten in zes steden te hebben hervat. In augustus werd het werk aan sommige vastgoedprojecten opgeschort omdat leveranciers en aannemers niet op tijd konden worden betaald. Evergrande kampt met een enorme schuldenlast en wist afgelopen week op het nippertje wanbetaling te voorkomen. Het Chinese staatspersagentschap Xinhua meldde daarnaast dat de risico's die de schuldproblemen van de Chinese vastgoedbedrijven vormen voor de gehele financiële sector beheersbaar zijn.

HSBC

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus. De Britse bank HSBC, die ook een notering heeft in Hongkong, won 0,3 procent dankzij beter dan verwachte derdekwartaalcijfers. Ook gaat de bank voor maximaal 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. De hoofdindex in Shanghai boekte een winst van 0,4 procent en de Kospi in Seoul won 0,6 procent.

De All Ordinaries in Sydney klom 0,3 procent. Het Australische oliebedrijf Beach Energy kreeg er 5 procent bij dankzij de aanhoudende opmars van de olieprijzen. Het Japanse olieconcern Inpex won ruim 2 procent. De Nikkei in Tokio eindigde desondanks 0,7 procent in de min op 28.600,41 punten. Vooral de Japanse chipbedrijven werden van de hand gedaan. Tokyo Electron en Screen Holdings zakten meer dan 1 procent. Staalmaker Tokyo Steel steeg daarentegen 16 procent na een verhoging van de winstverwachting.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

3 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

20 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

21 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

22 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden