Autoriteiten Utrecht: dreiging gold niet voor kleine demonstratie
UTRECHT (ANP) - De dreiging op basis waarvan een grote onderwijsdemonstratie in Utrecht werd geannuleerd, was volgens de lokale autoriteiten "niet van toepassing" op de kleinere betoging die donderdag alsnog door enkele groepen werd gehouden in de stad. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) legt uit dat "een nieuwe afweging" is gemaakt "op basis van de situatie en de informatie op dat moment", toen bekend werd dat honderden studenten toch kwamen demonstreren. Dat de opkomst lager zou zijn dan bij de oorspronkelijk geplande demonstratie, leverde volgens de autoriteiten ook kleinere risico's op.
Organisaties als vakbond FNV en de Algemene Onderwijsbond (AOb) besloten woensdag op dringend advies van de Utrechtse driehoek dat hun geplande betoging tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs donderdag niet zou doorgaan. Volgens burgemeester Sharon Dijksma, de politie en het OM waren er veiligheidsrisico's, doordat een niet nader omschreven pro-Palestijnse groep het protest zou willen "kapen". Daar was tijdens het protest dat er alsnog kwam niets van te merken. Dat verliep zonder incidenten. Een officieel verbod is nooit ingesteld.
"De driehoek betreurt het ten zeerste dat de oorspronkelijke demonstratie geen doorgang heeft kunnen vinden en begrijpt ook dat het voor sommigen als oneerlijk voelt dat vandaag alsnog een demonstratie heeft plaatsgevonden met weliswaar een andere opzet en beperkter van aard", melden Dijksma en haar medebestuurders in een verklaring.
FNV: zwalkend beleid
Vakbond FNV verweet Dijksma donderdag "zwalkend beleid". Voorzitter Tuur Elsinga vond de gang van zaken "niet uit te leggen". Volgens hem zette de burgemeester "de bijl aan het recht om te demonstreren in Nederland".
De Utrechtse driehoek herhaalde donderdagavond het "zeer zorgwekkend en niet te verkroppen" te vinden dat "een geplande demonstratie geen doorgang kon vinden onder dreiging van geweld". Over de signalen die de aanleiding waren voor het afblazen van de betoging wil de gemeente niet meer informatie geven. Ook de organisaties die bij het protest waren betrokken, hebben daar niets over te horen gekregen.
Malieveld
Op 25 november willen de onderwijsorganisaties alsnog een groot protest houden tegen de bezuinigingen, ditmaal op het Malieveld in Den Haag.
Meer uit Binnenland
DEN BOSCH (ANP) - Wesley W., verdacht van het plegen van ontucht met twintig kinderen op een basisschool in zijn woonplaats Helmond, vervolgt zijn voorarrest op een speciale afdeling van het huis van bewaring, een zogeheten Extra Zorgvoorziening (EZV). Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.
7 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft de 56-jarige Huig Plug uit Katwijk woensdag vrijgesproken van doxing. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van twee maanden geëist tegen de bekende complotdenker in een van de eerste strafzaken over doxing: het opzettelijk delen van persoonsgegevens met het doel iemand te intimideren. Sinds 1 januari is dat strafbaar.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn woensdagmiddag weer de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag opgegaan. Rond het middaguur liepen en fietsten betogers de weg op. Dat was deze keer onaangekondigd. De weghelft die de stad uit gaat, is door de blokkade onbegaanbaar. In de andere richting kan het verkeer wel doorrijden. Na enige tijd greep de politie in. Agenten zetten de betogers in bussen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De landsadvocaat heeft woensdag bij aanvang van de tweede zittingsdag in de civiele rechtszaak over de mondkapjesdeal uitgebreid geciteerd uit niet eerder gepubliceerde chats van Sywert van Lienden. Volgens de landsadvocaat raken de berichten de kern van de zaak, omdat ze gaan over de vraag of Van Lienden met zijn compagnons Camille van Gestel en Bernd Damme "de Staat met opzet hebben bedrogen met een winstoogmerk".
3 uur geledenUTRECHT/DEN HAAG (ANP) - De rekenniveaus van leerlingen die van het (speciaal) basisonderwijs komen zijn inmiddels weer gelijk aan die van voor corona (2019), constateert de onderwijsinspectie. Maar het peil is veelal nog beneden de kwaliteit die eigenlijk wordt nagestreefd.
4 uur geledenASSEN (ANP) - TT Assen is vooralsnog niet van plan de Formule 1 naar Drenthe te halen, nu de Grote Prijs van Nederland in 2026 voor het laatst in Zandvoort wordt gehouden. "We zijn er helemaal niet mee bezig", laat een woordvoerder van het circuit weten. "Dit is ook vers voor ons, maar op dit moment speelt dit geen enkele rol in onze strategische overweging."
4 uur geledenZANDVOORT (ANP) - Burgemeester van Zandvoort David Moolenburgh vindt het ontzettend jammer dat de Formule 1 na 2026 niet terugkeert in Zandvoort. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Zandvoort.
4 uur geleden