Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoriteiten Guinee roepen ebola-epidemie uit na sterfgevallen

Autoriteiten Guinee roepen ebola-epidemie uit na sterfgevallen

CONAKRY/MONROVIA/KINSHASA (ANP/AFP/RTR) - De autoriteiten in Guinee spreken van een nieuwe epidemie van het ebolavirus nu daar voor het eerst in vijf jaar weer mensen aan ebola zijn gestorven. Minister Remy Lamah van Volksgezondheid meldde dat er vier mensen in het West-Afrikaanse land aan het virus zijn overleden en zei "echt bezorgd" te zijn. Tijdens de uitbraak van 2013-2016, die begon in Guinee, vielen ruim 11.000 doden in de hele regio. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zondag snelle hulp aan Guinee toegezegd.

Een verpleegster werd eind januari ziek in de zuidoostelijke regio Nzerekore en werd op 1 februari begraven. Acht mensen die haar begrafenis bijwoonden, vertoonden kort daarna symptomen. Drie van hen zijn inmiddels ook overleden, vier liggen in het ziekenhuis. Uit testen bleek later dat ze ebola hebben.

Guinee is niet het enige land in de regio dat momenteel te kampen heeft met een uitbraak van het ebola-virus. De Liberiaanse president George Weah maakt zich zorgen en heeft de gezondheidsautoriteiten in zijn land gevraagd de waakzaamheid te vergroten naar aanleiding van de ebola-uitbraak in het naburige Guinee. Er zijn preventieve maatregelen genomen en het toezicht wordt verscherpt.

Internationale noodsituatie

De WHO heeft elke nieuwe uitbraak sinds 2016 met grote bezorgdheid bekeken, en beschouwt de meest recente in de Democratische Republiek Congo als een internationale noodsituatie. Zondag schreef WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op Twitter dat het VN-gezondheidsagentschap op de hoogte was gebracht van twee vermoedelijke gevallen van de dodelijke ziekte in Guinee.

De Democratische Republiek Congo meldde zondag dat er een vierde geval van ebola is ontdekt in de provincie Noord-Kivu. De WHO bevestigde donderdag een heropleving van het virus daar, drie maanden nadat de Congolese autoriteiten het einde van de laatste uitbraak in het land hadden aangekondigd. De Democratische Republiek Congo heeft te maken gehad met meerdere uitbraken van de zeer dodelijke ziekte. Tijdens de laatste uitbraak lieten 55 van de 130 besmette mensen het leven.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

1 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

1 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

2 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

3 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

3 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

3 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

5 uur geleden