Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

Het ministerie van Justitie in de Verenigde Arabische Emiraten heeft justitie in Nederland begin oktober geantwoord op vragen die Inez Weski, de voormalig advocaat van Taghi, in mei 2021 al had gesteld in het Marengo-proces. Daarin staat onder meer te lezen "bij de uitlevering van de verzochte persoon had hij geen enkele wond". De 'arrestatie-operatie' is volgens de autoriteiten niet gedocumenteerd met foto's of ander materiaal. Maar, aldus Dubai, "de operatie van aanhouding en gevangenneming is verricht in overeenstemming met onze wettelijke procedures en de verdachte werd humaan behandeld".

Weski is eerder dit jaar gearresteerd en heeft daardoor noodgedwongen de verdediging moeten neerleggen. Taghi's nieuwe advocaten willen opheldering over de mogelijke mishandeling van hun cliënt. "Als hij ongeschonden in Dubai het vliegtuig in ging en er met onder meer een gebroken neus, gekneusde ribben en opgezwollen ogen uitkomt, dan moet er onderweg iets zijn gebeurd", reageert advocaat Michael Ruperti desgevraagd aan het ANP. "Dubai bevestigt hiermee in feite dat het letsel door en onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat is toegebracht."

Onderste steen boven

Op 21 december is een nieuwe zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De advocaten van Taghi willen opheldering en eisen dat "de onderste steen bovenkomt over het letsel".

Het Openbaar Ministerie wil desgevraagd niet reageren op de kwestie. Taghi schreef in 2020 in een verklaring aan EenVandaag dat hij na zijn arrestatie in Dubai, in december van 2019, zwaar werd mishandeld door agenten uit Dubai en Marokko.

Vught

Binnen een week werd Taghi op het vliegtuig naar Nederland gezet. Sindsdien zit hij vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden en pogingen daartoe, er is een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank is van plan 27 februari volgend jaar uitspraak te doen.

Meer uit Binnenland

Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

1 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

1 uur geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

1 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

2 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

2 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

2 uur geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

3 uur geleden