Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoriteit Persoonsgegevens: alcoholenkelband nog niet betrouwbaar

Autoriteit Persoonsgegevens: alcoholenkelband nog niet betrouwbaar

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bezwaren tegen de alcoholenkelband die het demissionaire kabinet verplicht wil stellen voor mensen die een alcoholverbod opgelegd hebben gekregen. Volgens de privacywaakhond is niet duidelijk of deze alcoholmeter wel betrouwbaar is. Pas als die onzekerheden zijn weggenomen moet het kabinet doorgaan met het wetsvoorstel, vindt de organisatie.

De alcoholenkelband meet via zweet op de huid of iemand alcohol heeft gedronken of niet. Op dit moment is de band nog niet verplicht en ondergaan verdachten of veroordeelden met een alcoholverbod periodiek een bloed- of urineonderzoek om te controleren of zij zich aan dat verbod houden. Drie jaar geleden werd duidelijk dat het kabinet in plaats daarvan een alcoholenkelband wil invoeren, zodat dat continu kan worden gemonitord. Het wetsvoorstel van toenmalig justitieminister Ferdinand Grapperhaus volgde op meerdere proeven met de meter.

Maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is tijdens het proeftraject gebleken dat de alcoholmeter vals positieve uitslagen kan geven. Meer dan 1 op de 10 proefpersonen zei geen alcohol te hebben gedronken, maar testte daar via de enkelband toch positief op.

Betere toelichting

"Wanneer de alcoholmeter ernaast zit, bestaat het risico dat iemand geheel ten onrechte een zwaardere straf krijgt, misschien zelfs wel een celstraf", zegt AP-bestuurslid Katja Mur. "Dat past natuurlijk niet binnen een rechtsstaat. Het wetsvoorstel moet daarom duidelijk maken hoe zulke situaties worden voorkomen."

Bovendien is volgens de waakhond niet duidelijk of de enkelband alleen meet dát iemand alcohol heeft gedronken, of dat ook het exacte alcoholpromillage wordt geregistreerd. Dat moet beter worden toegelicht in het wetsvoorstel, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het voorstel over de alcoholmeter, waarvoor het Wetboek van Strafrecht en dat van Strafvordering moeten worden gewijzigd, is begin juli goedgekeurd in de ministerraad. Het ligt nu voor advies bij de Raad van State en moet daarna ook nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.

Meer uit Binnenland

Erasmus Universiteit doet gelijk aangifte bij nieuwe bekladdingen

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmus Universiteit doet voortaan gelijk aangifte "bij iedere nieuwe bekladding, beplakking of vernieling op campus Woudestein". Op de campus demonstreren sinds donderdag zo'n dertig mensen voor Gaza. Ze hebben zeventien tenten opgezet.

27 minuten geleden
Nederlander beschuldigd van beschadiging muur Herculaneum

ROME (ANP/RTR) - Een Nederlandse toerist wordt in Italië beschuldigd van het bekladden van een muur met een fresco in Herculaneum. De muur is onderdeel van een woning in het archeologische gebied.

4 uur geleden
Ruiten woning voor mishandeling opgepakte pleegouders vernield

VLAARDINGEN (ANP) - Meerdere ruiten van de woning van de van mishandeling verdachte pleegouders uit Vlaardingen zijn afgelopen weekend vernield. De politie meldt maandag te onderzoeken wat er is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is, onder meer op basis van beelden van een mobiele camera die vrijdag in de straat is neergezet.

6 uur geleden
Kiezers kunnen op meer stations stemmen voor Europa

UTRECHT (ANP) - Op meer stations kunnen mensen donderdag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De stations van Gorinchem, Winterswijk en Aalten zijn maandag toegevoegd aan de lijst die de NS eerder al had opgesteld en vrijgegeven.

6 uur geleden
Rijkswaterstaat verwacht geen problemen door hoge waterstanden

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

6 uur geleden
Zeven ton aan schadeclaims door Eritrese rellen in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de rellen op 17 februari bij zalencentrum Opera in Den Haag is voor ruim 700.000 euro schade aangericht. De rechtbank behandelde maandag 86 schadeclaims in de strafzaak tegen tien Eritrese verdachten. Tegen hen is vorige week tot twaalf maanden celstraf geëist.

7 uur geleden
Hsl-treinverkeer wordt weer opgestart, oorzaak storing onbekend

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer op het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) wordt weer opgestart na een seinstoring, meldt ProRail maandag iets voor het middaguur. Door de storing reden er sinds 06.30 uur geen treinen op dat traject tussen Amsterdam en Rotterdam. Ook reden er minder sprinters tussen Schiphol en Leiden. De NS verwacht dat de hsl-treinen rond 12.30 uur weer volgens dienstregeling gaan rijden, tot die tijd vallen ze nog uit.

7 uur geleden