Autoproductie bij Ford gaat fors teruglopen door chiptekort
DEARBORN (ANP) - De Amerikaanse autofabrikant Ford verwacht dit jaar 1,1 miljoen auto's minder te kunnen maken als gevolg van het grote tekort aan chips. Met die onheilspellende prognose geeft het concern aan hoe serieus de problemen zijn.
Afgelopen kwartaal kon Ford al zo'n 200.000 auto's niet maken, die het wel had willen maken. Dat komt neer op ongeveer 17 procent van de geplande productie. Het concern moest al meerdere fabrieken tijdelijk sluiten en zag zich genoodzaakt productielijnen stil te zetten.
Vooral komende maanden worden lastig voor Ford. In het tweede kwartaal kan waarschijnlijk maar de helft van het geplande aantal auto's gebouwd worden. Pas in de tweede helft van het jaar wordt het waarschijnlijk weer wat makkelijker om voldoende chips geleverd te krijgen. Voor die periode houdt Ford nog altijd rekening met een productieverlies van ongeveer 10 procent, oftewel zo'n 200.000 auto's. Mogelijk houden de problemen nog aan tot in 2022, aldus het bedrijf.
Ford zette afgelopen kwartaal nog sterke resultaten in de boeken. De winst was met 3,3 miljard dollar het sterkst in jaren. Maar de financiële prognose voor heel het jaar zijn flink verslechterd. Het chiptekort zou de winst, gecorrigeerd voor rente en belasting, wel met 2,5 miljard dollar kunnen drukken. In een eerdere voorspelling begin februari schatte Ford de impact van de problemen nog op zo'n 1 miljard dollar.
Ford is zeker niet de enige autoproducent die met tekorten kampt. Sectorgenoten als Toyota, General Motors, Daimler en Volkswagen kampen ook met problemen in het productieproces. Het chiptekort is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag is naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Tegelijkertijd zoeken mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vinden. De auto-industrie schaalde op zijn beurt ten tijde van de eerste coronadip de productie af en verlaagde zijn chipbestellingen. Toen de markt weer aantrok, hadden chipfabrikanten inmiddels zoveel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Bioscoopketen Vue International, ook in Nederland actief, is benaderd door investeringsmaatschappijen voor een mogelijke overname. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Vue financiële adviseurs heeft ingeschakeld om de opties voor een verkoop te bekijken.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - FedEx heeft vrijdag flink verloren op de aandelenbeurzen in New York. De post- en pakketbezorger is negatiever geworden over de omzet en winst van dit boekjaar, nadat de resultaten in het afgelopen kwartaal lager waren uitgevallen dan verwacht.
5 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - De Europese toezichthouder komt opnieuw met maatregelen die Google moeten dwingen meer ruimte te geven aan concurrenten in zijn zoekmachine. EU-functionarissen bereiden hierover een aanklacht voor tegen het moederbedrijf van Google, Alphabet, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - Centrale banken hebben te maken met een "moeilijke balanceeroefening" bij het verlagen van de rente nu de inflatie aan het dalen is. Dat zei directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op een bijeenkomst in Washington, waar ook president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) aanwezig was.
6 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen is begonnen met het schrappen van enkele honderden banen in China. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral bij Audi, onderdeel van Volkswagen, zouden veel banen verdwijnen.
7 uur geledenNOORWEGEN (ANP/AFP) - Noorwegen gaat extra beperkingen invoeren voor de vangst van wilde zalm. Volgens Noorwegen is dat nodig omdat het aantal wilde zalmen de afgelopen jaren steeds verder is gedaald en een dieptepunt heeft bereikt. Daarbij wordt als oorzaak gewezen naar de kweek van zalm in bassins met netten in de Noorse fjorden.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - JDE Peet's behoorde vrijdag tot de grootste dalers op een erg negatief gestemd Damrak. De koffieproducent achter onder meer Douwe Egberts pleitte eerder op de dag in zakenkrant Financial Times voor het uitstellen van de nieuwe ontbossingswet in de Europese Unie met zeker een jaar.
10 uur geleden