Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoproducenten VS komen met doelen voor elektrisch rijden

Autoproducenten VS komen met doelen voor elektrisch rijden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Grote autoproducenten in de Verenigde Staten lijken zich achter de groene ambities van de Amerikaanse president Joe Biden te scharen. Verschillende media in de VS maken melding van een evenement dat donderdag op de agenda staat waarbij vertegenwoordigers van General Motors, Ford en Chrysler-moeder Stellantis in het bijzijn van de president verkoopdoelen voor elektrische auto's bekend zullen maken.

De drie grote autoproducenten uit Detroit zullen naar verwachting aankondigen dat tegen 2030 zo'n 40 tot 50 procent van de verkopen van nieuwe auto's een elektrisch model moet zijn. Sinds Biden is verkozen tot president van de Verenigde Staten maakt het land serieus werk van de aanpak van klimaatverandering en het naleven van duurzaamheidsdoelen. Op donderdag worden naar verwachting ook nieuwe eisen wat betreft de uitstoot van schadelijke gassen bekendgemaakt.

De normen zijn opgesteld door het Environmental Protection Agency. Ze worden gebaseerd op een compromis dat autofabrikanten twee jaar geleden hebben gesloten met Californische toezichthouders, in plaats van de strengere doelen waarmee oud-president Barack Obama in 2012 mee kwam.

Activisten

Milieuactivisten en sommige fabrikanten van elektrische auto's noemen de nieuwe doelstellingen een stap in de goede richting, maar spreken ook hun teleurstelling uit. Zij baseren zich op eerdere versies van het plan. Activisten hadden Biden onder druk gezet om de uitstoot net zo sterk terug te dringen als tijdens zijn periode als vicepresident onder Obama. Die kwam destijds met een doel om de uitstoot jaarlijks met 5 procent te verminderen.

De aankondiging komt op een moment dat autoriteiten in de VS met strengere regels komen voor de uitstoot van methaan bij de oliewinning en kooldioxide-emissies van elektriciteitscentrales. Onder de vorige president Donald Trump werden die eisen juist versoepeld.

Meer uit Financieel

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

1 uur geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

2 uur geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

2 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

3 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

3 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

3 uur geleden
NS: vrijdag geen treinen naar Duitsland door spoorstaking

UTRECHT (ANP) - Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

4 uur geleden