Automobilisten staan in Rotterdam het langst in file
AMSTERDAM (ANP) - Een automobilist staat in Rotterdam het langst vast in de file. Mensen verloren daar vorig jaar zo'n 42 uur in verkeersopstoppingen. Dat staat gelijk aan een fulltime werkweek, aldus navigatiemaker TomTom in zijn jaarlijkse verkeersoverzicht. Vergeleken met het jaar ervoor is de vertraging in Rotterdam met ongeveer 25 procent gestegen.
Den Haag en Nijmegen staan ook in de top van Nederland. In beide steden verloren mensen 40 uur in de file. In de top tien staan verder Haarlem, Eindhoven, Arnhem, Amsterdam, Breda, Leiden en Tilburg. In al die steden verspeelde mensen ruim 30 uur stilstaand op het asfalt.
De vertraging in Nederland valt in het niet bij de Ierse hoofdstad Dublin, de stad met de grootste vertraging wereldwijd. Daar hadden mensen vorig jaar 145 uur extra, oftewel bijna een volledige week, nodig om op hun bestemming te komen. Ook Londen is bijzonder druk: tijdens de spits halen automobilisten in het centrum van de Britse hoofdstad een gemiddelde snelheid van slechts 14 kilometer per uur. Haarlem is met een gemiddelde snelheid van 43 kilometer per uur de traagste stad van Nederland.
TomTom baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rond de steden.
Het Nederlandse bedrijf keek voor het eerst ook naar de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) per gereden kilometer. Londen voert die lijst aan. Een benzineauto daar stoot jaarlijks 1133 kilo van het broeikasgas uit. In Rotterdam is dat 825 kilo.
Automobilisten zijn in Rotterdam ook het duurst uit. Ze moeten er gemiddeld 756 euro aan benzine uitgeven.
Een jaar geleden was het relatief rustig op de wegen, toen er nog veel coronabeperkingen golden, maar dat is volgens TomTom nu verleden tijd: "Hoewel we veel geleerd hebben van de coronapandemie, zien we het afgelopen jaar dat mensen weer massaal terugvallen in oude gewoontes. Veel bedrijven hebben thuiswerken weer afgeschaft of de flexibele werktijden teruggedraaid. Dit zien we terug op de weg: we nemen weer dagelijks de auto en staan opnieuw massaal in de file." Daardoor namen de reistijden toe in twaalf van de zeventien onderzochte Nederlandse steden.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van mishandeling en schending van de geweldsinstructie door de politie. Het Openbaar Ministerie meldt nu dat de inzet "noodzakelijk" was. De politiemensen tegen wie aangifte was gedaan worden dan ook niet vervolgd.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De advocaten van Quincy Promes mogen vier Belgische verdachten ondervragen over een door de douane onderschept drugstransport van 712 kilo cocaïne naar de haven van Antwerpen, in januari 2020. Het gerechtshof heeft dit verzoek van de advocaten van de profvoetballer donderdag toegewezen.
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Het is al druk bij de viering van de jubileumeditie van Leidens Ontzet, meldt een woordvoerder van de gemeente. Donderdag worden 75.000 feestvierders verwacht. Het feest verloopt tot dusver "soepel en vriendelijk" en "lijkt drukker" dan andere edities.
1 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal in het nabijgelegen Zutphen beschikbaar als 'overloop" maar dit stopt op 11 oktober, volgende week vrijdag. Vanaf die dag neemt Ugchelen de rol over, tot het einde van het jaar.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Traditionele media zoals televisie en kranten hebben het lastig door de opkomst van grote techbedrijven achter bijvoorbeeld social media en het kabinet moet daar wat aan doen, vinden onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Anders komt de waakhondfunctie die de media spelen in de democratie in gevaar, valt te lezen in hun rapport. De raad stelt onder meer voor om ervoor te zorgen dat betrouwbare informatie hoger op de tijdlijnen van sociale media en in de resultaten van zoekmachines verschijnt.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Utrecht vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 41-jarige Harry W. uit Arnhem. Het OM achtte onder meer bewezen dat hij in maart 2023 acteur Bas Muijs heeft geprobeerd te doden. Tegen de andere verdachte in de zaak, de 33-jarige Madelon L., eiste het OM een werkstraf van tweehonderd uur voor schuld bij de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Muijs.
3 uur geleden