Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automobilist die carnavalsvierders België doodreed was beschonken

Automobilist die carnavalsvierders België doodreed was beschonken

LA LOUVIÈRE (ANP) - De automobilist die zondagochtend zes carnavalsvierders doodreed in een Waals dorp had te veel gedronken en reed veel te snel. Bestuurder Paolo F., die graag hard zou rijden, raakte ooit al eens voor jaren zijn rijbewijs kwijt.

F. en zijn neef Nino reden zondag in alle vroegte in hun zwarte BMW in op mensen die zich in Strépy-Bracquegnies opmaakten voor een carnavalsstoet. Behalve zes doden vielen er ook 37 gewonden, van wie er tien slecht aan toe zijn. De burgemeester vreest dat het dodental nog zal oplopen.

De dertigers uit het naburige La Louvière waren wezen stappen. Ze hadden beiden te veel alcohol in hun bloed. F. lijkt volgens Belgische media drie à vier glazen te hebben gedronken, zijn kompaan een stuk meer. Nader onderzoek moet uitwijzen of de twee ook verdovende middelen hadden gebruikt, zei de verantwoordelijk officier van justitie maandag tegen de Franstalige omroep RTBF.

F. verloor in 2017 al eens voor vijf jaar zijn rijbewijs, maar het is niet duidelijk om welke reden. Hij kreeg het terug na nieuwe rijexamens. Op sociale media geeft de man blijk van een voorliefde voor snelheid, constateert het Belgische persbureau Belga. Ook het OM wijst daarop.

Het tweetal is maandag voorgeleid. Dinsdag horen ze of ze vast blijven zitten en of hun bijvoorbeeld dood door schuld of doodslag ten laste wordt gelegd.

Het is nog altijd gissen naar de precieze toedracht van het drama. F. deed volgens ooggetuigen toen hij de feestgangers naderde geen enkele poging om te remmen. Na de botsing reed hij ook nog een eind door, voor hij de auto met een verbrijzelde voorruit aan de kant zette. De politie ziet geen reden om aan een terreurdaad te denken en was de auto ook niet aan het achtervolgen, verzekert zij.

De auto wordt nauwkeurig onderzocht, zegt het OM. Zo gaat justitie na of de redelijk nieuwe BMW 5-serie een systeem bezat dat aanrijdingen moet voorkomen en of dat mogelijk was uitgeschakeld.

Meer uit Buitenland

Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

36 minuten geleden
Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

58 minuten geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

1 uur geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

3 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

6 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

8 uur geleden
Republikein dient motie in voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse vertegenwoordiger Matt Gaetz heeft maandagavond een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy uit het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwijderen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Volgens de regels van het orgaan dient er binnen twee dagen over de motie te worden gestemd.

10 uur geleden