Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automatische dwangsom voor wachtende asielzoekers mag uitblijven

Automatische dwangsom voor wachtende asielzoekers mag uitblijven

DEN HAAG (ANP) - De overheid hoeft asielzoekers die niet tijdig uitsluitsel krijgen over hun aanvraag niet automatisch een vergoeding te betalen. De Raad van State (RvS) heeft dat woensdag bepaald.

In het verleden gold dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor elke dag dat een besluit over zo'n aanvraag te laat genomen werd een dwangsom moest betalen met een maximum van 1442 euro. Maar in 2020 nam het parlement een tijdelijke wet aan waarin deze bepaling werd opgeschort. De Raad van State zegt nu dat die bestuurlijke bepaling niet in strijd is met het Europees recht.

Het afschaffen van de zogenoemde rechterlijke dwangsom in deze zaken is volgens de Raad van State wél in strijd met Europees recht. Dat betekent dat in individuele zaken een rechter zo'n dwangsom wel mag opleggen. "Het is voor de rechtszekerheid en het vertrouwen in de overheid belangrijk dat de staatssecretaris op tijd beslist over asielaanvragen. Zonder de rechterlijke dwangsom heeft een vreemdeling geen effectief middel om de staatssecretaris ertoe te bewegen op tijd een besluit te nemen", aldus de RvS hierover.

Hoger beroep staatssecretaris

Eerder oordeelden twee rechtbanken dat de tijdelijke wet die het parlement aannam in strijd is met Europese regelgeving, maar hiertegen ging de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in beroep. Tot de uitspraak van de RvS gold al dat de IND geen dwangsommen meer uitkeerde.

Dat de RvS het afschaffen van de rechterlijke dwangsom niet toestaat, noemt VluchtelingenWerk Nederland in een reactie "zeer belangrijk". Volgens de organisatie is het "met de huidige opvangcrisis belangrijker dan ooit dat er een stok achter de deur is voor de overheid om zich aan de wettelijke beslistermijn te houden". VluchtelingenWerk Nederland vindt het dan ook "logisch dat de rechter niet akkoord gaat" met het afschaffen ervan.

Meer uit Binnenland

Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

22 minuten geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

2 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

3 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

8 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

8 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

15 uur geleden