Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automakers en techbedrijven duwen Nikkei omlaag

Automakers en techbedrijven duwen Nikkei omlaag

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een stevig verlies gesloten. Vooral de automakers en techbedrijven werden van de hand gedaan in navolging van de aanhoudende verliesreeks op Wall Street, waar de zorgen over een snellere renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank weer de kop opstaken. Ook op de andere Aziatische markten werden verliezen geleden.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 0,9 procent lager het weekeinde in op 27.522,26 punten. De Japanse autofabrikanten Toyota, Mazda en Mitsubishi zakten tot bijna 4 procent. Techinvesteerder SoftBank en technologieconcern Sony verloren tot 1,8 procent. De Japanse olieproducent Inpex raakte 6 procent kwijt na een stevige daling van de olieprijzen, die eerder deze week nog het hoogste niveau sinds 2014 bereikten. De daling volgde op een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat de inflatie in Japan in december is uitgekomen op 0,5 procent. Dat was minder dan 0,6 procent die economen hadden verwacht. De hogere elektriciteitsprijzen werden daarbij gecompenseerd door lagere prijzen voor huishoudelijke apparaten en goedkopere prijzen voor hotelovernachtingen. Ondanks het stimuleringsbeleid van de Bank of Japan ligt de inflatie in het land al geruime tijd ver onder het niveau van andere grote economieën.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,7 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 0,5 procent. De grote Chinese webwinkel Alibaba behoorde tot de sterkste dalers met een verlies van 4 procent en het Chinese oliebedrijf PetroChina verloor ook 4 procent. De Australische All Ordinaries in Sydney zakte dik 2 procent onder aanvoering van de olieproducenten. De Kospi in Seoul leverde 1,1 procent in.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

7 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

10 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

10 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

11 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

12 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

14 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

14 uur geleden