Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automakers BMW en VW omhoog op afwachtende beurzen

Automakers BMW en VW omhoog op afwachtende beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Duitse autofabrikanten BMW en Volkswagen (VW) stonden woensdag bij de winnaars op de Europese beurzen. De twee grote autoconcerns zijn optimistisch over de vooruitzichten voor dit jaar, ondanks dalende autoverkopen in Europa. De stemming op de aandelenmarkten was afwachtend. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag volgt.

Fed-volgers verwachten dat de centrale bank de rente en het stimuleringsbeleid ongewijzigd zal laten. Wel wordt gehoopt dat Fed-president Jerome Powell een poging zal doen om de zorgen over de stijgende inflatie en de oplopende rentes op de obligatiemarkten te verminderen. De vrees dat de inflatie en de marktrentes te snel worden aangejaagd door de combinatie van het economische herstel en de grote steunpakketten, zorgde de afgelopen weken voor nervositeit op de beursvloeren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 682,65 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1010,84 punten. De graadmeters in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. De Duitse DAX won 0,1 procent.

BMW

BMW kreeg er bijna 5 procent bij in Frankfurt. De automaker rekent voor dit jaar op een flinke winstgroei en wil dat in 2030 de helft van alle auto's die het bedrijf verkoopt elektrisch is. Ook VW (plus 5,6 procent) zette de opmars voort. Het aandeel werd een dag eerder al zo'n 7 procent meer waard dankzij een verhoging van de doelstellingen voor de komende jaren. Uit cijfers van brancheorganisatie ACEA bleek dat de verkoop van nieuwe personenauto's in de EU in februari hard is gedaald vanwege de aanhoudende lockdownmaatregelen.

Bij de hoofdbedrijven op het Damrak stonden techinvesteerder Prosus en winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield onderaan met verliezen van dik 2 procent. Koploper was dataleverancier RELX met een winst van 2,3 procent. In de MidKap verloor luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,2 procent. De Europese Commissie komt woensdag met een voorstel voor een zogenoemd coronapaspoort, dat het mogelijk moet maken om deze zomer vrijer door de EU te kunnen reizen. Nedap kwam met nieuwe doelstellingen voor de komende jaren en steeg 3 procent bij de kleinere bedrijven. Het technologiebedrijf wil onder meer een jaarlijkse omzetgroei realiseren van 5 tot 10 procent.

De euro was 1,1912 dollar waard, tegenover 1,1898 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 64,38 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 67,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Adidas profiteert van populariteit Samba en Gazelle-schoen

HERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG) - De populariteit van klassieke Adidas-schoenmodellen zoals Samba, Gazelle en Campus heeft ertoe geleid dat het Duitse sportartikelenmerk in de eerste drie maanden meer heeft verkocht. Het bedrijf profiteert van de hype rondom het merk en wil nu indruk gaan maken met nieuwe producten.

4 minuten geleden
Winst Duitse autobouwers Mercedes en Volkswagen keldert

WOLFSBURG (ANP) - De Duitse autobouwers Mercedes-Benz en Volkswagen zagen de verkoopcijfers van hun auto's, en daarmee ook de winst, flink dalen in de eerste drie maanden van het jaar. Dat komt onder andere door de "matige vraag" naar elektrische auto's volgens Mercedes. "Zoals verwacht begint het jaar traag", zegt financieel topman Arno Antlitz van Volkswagen.

14 minuten geleden
Recordaantal orders voor Arcadis, milieu-oplossingen in trek

AMSTERDAM (ANP) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft in de eerste drie maanden van het jaar steeds meer opdrachten gekregen op het vlak van milieusanering, waaronder klussen om schadelijke stoffen zoals PFAS op te ruimen. De orderportefeuille van het bedrijf bereikte daardoor een recordhoogte van ruim 3,3 miljard euro.

36 minuten geleden
Onderzoek: veel groene fondsen investeren in fossiel

AMSTERDAM (ANP) - De helft van de Nederlandse beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen, investeert in fossiel. Het gaat om fondsen van bekende aanbieders als ABN AMRO, ASR en Cardano. Dat stelt een internationaal onderzoekscollectief onder leiding van Follow the Money en Investico.

38 minuten geleden
Samsung rekent op verder herstel chipmarkt dit jaar

SUWON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics verwacht dat de vraag naar chips sterk zal blijven in het huidige kwartaal en de tweede helft van dit jaar. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld blijft daarbij profiteren van de vraag naar chips die worden gebruikt voor toepassingen op het gebied om kunstmatige intelligentie (AI), meldt het Zuid-Koreaanse concern bij de publicatie van de definitieve kwartaalcijfers.

56 minuten geleden
Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 1,8 procent.

1 uur geleden
Inflatie koelt af tot 2,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in april afgekoeld naar 2,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie lager dan in maart. Toen werd het dagelijks leven 3,1 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In februari was de inflatie nog 2,8 procent.

1 uur geleden