Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automaker Xpeng onderuit op fors lagere beurs Hongkong

Automaker Xpeng onderuit op fors lagere beurs Hongkong

HONGKONG (ANP) - Xpeng ging donderdag onderuit op de aandelenbeurs in Hongkong, die ook een flink verlies liet zien. De Chinese fabrikant van elektrische auto's dook afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers en zag de omzet halveren. Ook verwacht het bedrijf in het huidige kwartaal veel minder auto's af te leveren. De resultaten waren veel slechter dan verwacht en beleggers zetten het aandeel dik 5 procent lager.

Mede door het koersverlies van Xpeng noteerde de Hang Seng-index in Hongkong tussentijds 2,1 procent in de min. Grote Chinese techbedrijven kregen ook rake klappen. Zo verloren tech- en webwinkelconcern Alibaba en internet- en gamesbedrijf Tencent meer dan 3 procent. Xiaomi won daarentegen 0,6 procent. De Chinese fabrikant van smartphones en tablets boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij kostenbesparingen.

Ook elders in Azië was de stemming overwegend negatief door de aanhoudende impasse rond de verhoging van het schuldenplafond in de Verenigde Staten. Kredietbureau Fitch waarschuwde dat de VS zijn AAA-rating, de hoogste kredietbeoordeling, zal verliezen als de Amerikaanse politici niet voor 1 juni een akkoord weten te bereiken.

De hoofdindex in Shanghai verloor 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney zakte 1,1 procent. De Kospi in Seoul daalde 0,5 procent. De Zuid-Koreaanse centrale bank hield de rente voor de derde keer op rij onveranderd op 3,5 procent. Chipfabrikant SK Hynix klom 4,8 procent na de goed ontvangen resultaten van zijn Amerikaanse branchegenoot Nvidia.

De Nikkei in Tokio hield het hoofd boven water en klom 0,4 procent dankzij sterke koerswinsten van de Japanse chipbedrijven. Chiptester Advantest dikte bijna 16 procent aan en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron steeg ruim 2 procent. Nvidia werd in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street bijna een kwart meer waard.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

6 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

7 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

7 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

8 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

10 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

11 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

12 uur geleden