Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autofabrikant Tesla wint opnieuw op Wall Street

Autofabrikant Tesla wint opnieuw op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Fabrikant van elektrische auto's Tesla ging maandag weer flink omhoog op de beurs in New York. Aandelen van de onderneming wonnen onlangs al fors aan waarde. De stemming onder Amerikaanse beleggers was maandag sowieso goed. Wall Street trok zich volgens analisten op aan de vele goede kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven die in de afgelopen weken naar buiten zijn gekomen. Daardoor schrok de markt ook niet van nieuwe cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie die iets minder gunstig waren dan verwacht.

Tesla kreeg er 8,5 procent aan beurswaarde bij, goed voor tientallen miljarden dollars. Vorige week had het groeiende enthousiasme onder meer te maken met een miljardenorder. Beleggers konden maandag ook reageren op een bericht dat het bedrijf met een nieuwe oplader komt voor mensen thuis, waarmee ook andere elektrische auto's dan Tesla's opgeladen kunnen worden. In Nederland is Tesla daarnaast een proef begonnen waarbij tien eigen locaties met zogeheten Superchargers ook opengesteld worden voor andere auto's dan die van het eigen merk.

De leidende Dow-Jonesindex kwam tijdens de eerste handelsdag van de maand kortstondig boven de 36.000 punten en sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 35.913,84 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 4613,67 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,6 procent tot 15.595,91 punten.

Importheffingen

Daarbij werd ook gereageerd op het nieuws dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hun conflict over importheffingen op staal en aluminium hebben bijgelegd. Het aandeel Harley-Davidson ging daardoor ruim 9 procent vooruit. Door de deal hoeft het bedrijf geen hoge tarieven betalen bij de export van motorfietsen naar de Europese markt. De EU schrapt ook strafheffingen op Amerikaanse whiskey. Brown-Forman, het moederbedrijf van Jack Daniel's, won meer dan 4 procent aan waarde.

Onlinegameplatform Roblox stond ook in de belangstelling met een min van dik 3 procent. Roblox, dat vooral populair is onder jonge kinderen, kampte twee dagen met een storing. Coca-Cola (min 0,4 procent) liet op zijn beurt weten de maker van energiedrankjes BodyArmor volledig in te lijven voor een bedrag van 5,6 miljard dollar om zo beter de concurrentie aan te gaan met het merk Gatorade van rivaal PepsiCo. Het is de grootste overname door Coca-Cola ooit.

De euro was 1,1606 dollar waard, tegen 1,1589 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 83,95 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 84,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bedrijf achter The Sims schrapt bijna zevenhonderd banen

REDWOOD CITY (ANP/BLOOMBERG) - Computerspelbedrijf Electronic Arts (EA) gaat ongeveer 670 mensen ontslaan. Het Amerikaanse bedrijf, bekend van onder meer voetbalvideogamefranchise FIFA en The Sims, neemt afscheid van 5 procent van het personeelsbestand. EA sluit zich aan bij meerdere gamebedrijven die de afgelopen tijd ontslagrondes aankondigden, waaronder Sony en Microsoft.

32 minuten geleden
FlixBus profiteert van uitbreiding naar meer landen

M√úNCHEN (ANP/DPA) - Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

41 minuten geleden
Verzekeraar NN op kop in AEX, Air France-KLM onderuit na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - NN Group was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar deed vorig jaar goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien. De verzekeraar keert daarnaast meer dividend uit en gaat meer eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd bijna 7 procent hoger gezet. Branchegenoot ASR, die ook met cijfers kwam, zakte daarentegen 4 procent.

1 uur geleden
ABN AMRO stopt met verwerken betalingen winkeliers

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO stopt met het verwerken van betalingen voor winkeliers. De bank heeft besloten om dit uit te besteden aan betaaldienstverlener Buckaroo uit Utrecht.

1 uur geleden
Olie-industrie Guyana helpt SBM Offshore aan recordresultaten

SCHIPHOL (ANP) - De Nederlandse maritiem dienstverlener SBM Offshore heeft vorig jaar afgesloten met recordresultaten, mede geholpen door de opkomende olie-industrie in Guyana. Na olievondsten voor de kust van dit buurland van Suriname verkocht SBM Offshore groot materieel voor het oppompen en opslaan van olie op zee.

1 uur geleden
Cijfers verzekeraars ASR en NN centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASR en NN Group. De beide verzekeraars hebben hun resultaten flink opgevoerd, ondanks de grote schikkingen die ze recent hebben getroffen met claimorganisaties om van de woekerpolisaffaire af te zijn. ASR profiteerde van de overname van de verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland en boekte weer winst in 2023, na een verlies een jaar eerder. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

2 uur geleden
Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met offshore wind

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro blijft goede zaken doen met werkzaamheden voor de bouw van windparken op zee. Het beursgenoteerde bedrijf uit Leidschendam zag mede daardoor de omzet vorig jaar flink toenemen.

2 uur geleden