Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autofabrikant Lightyear maakt doorstart, toekomst nog wel onzeker

Autofabrikant Lightyear maakt doorstart, toekomst nog wel onzeker

HELMOND (ANP) - Fabrikant van elektrische auto's Lightyear kan toch verder met de productie van zijn nieuwe betaalbare model, de Lightyear 2. De onderneming uit Helmond, die elektrische auto's maakt die rijden op zonne-energie, was grotendeels failliet maar maakt een doorstart. Samen met loyale investeerders is binnen een dag 8 miljoen euro opgehaald, wat volgens Lightyear voldoende is. Een woordvoerder houdt wel een slag om de arm, volgens hem is enkel tijd gekocht. "Dit is goed nieuws, maar er moet nog wel een en ander gebeuren."

De zegsman stelt dat Lightyear met de 8 miljoen euro een tijd vooruit kan om daadwerkelijk door te kunnen gaan met bijvoorbeeld de productie van de Lightyear 2. "De acute crisis is voorbij. Nu kunnen we gaan kijken hoe we verder gaan", zeg hij. "We zetten in ieder geval alles op alles voor een definitieve doorstart."

Hij vult aan dat er sowieso dingen gaan veranderen. "Er komt een nieuw bedrijf, waar niet dezelfde mensen zullen werken als voorheen." De komende dagen gaat Lightyear alle details uitwerken met betrokken partijen. Volgens het Eindhovens Dagblad kunnen ongeveer honderd van de ruim zeshonderd medewerkers er blijven werken.

Plan voor doorstart

Vrijdag kondigde investeerder Arnoud Aalbersberg bij radiozender BNR al aan dat er een plan lag voor de doorstart. Daarvoor moest vrijdagavond al het benodigde bedrag van 8 miljoen euro worden ingezameld, later nog "40 miljoen of 45 miljoen".

Lightyear-oprichter Lex Hoefsloot is in ieder geval tevreden. "Dit is geweldig nieuws. Alle betrokkenen hebben onophoudelijk gewerkt om de voortzetting van onze missie veilig te stellen. We hebben tijdens dit proces de belangen van alle belanghebbenden in het oog gehouden. We beseffen dat de impact op onze medewerkers, investeerders, klanten en leveranciers groot is, maar we hebben geprobeerd de beste weg voor iedereen te vinden."

Meer uit Financieel

Schiphol stopt met twee van de vijf beveiligingsbedrijven

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.

53 minuten geleden
Zweden schaft vliegtaks af om luchtvaartsector te ondersteunen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.

1 uur geleden
NVRD: Recyclers niet gered met vrijwillige afspraken

DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.

2 uur geleden
Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

2 uur geleden
Vleesverwerker Vion lijdt opnieuw jaarverlies

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.

2 uur geleden
Schijnbedrijven en katvangers gebruikt voor financiële fraude

DEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."

2 uur geleden
Vaker negatieve stroomprijzen door zonnig en winderig voorjaar

DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.

3 uur geleden