
Autoconcern Stellantis kampt nog met gebrek aan onderdelen
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Autoconcern Stellantis, het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Jeep en Fiat, kampt nog altijd met logistieke problemen als gevolg van een tekort aan onder meer onderdelen en vrachtwagenchauffeurs. In het afgelopen halfjaar zaten duizenden auto's vast bij een fabriek in het Franse Sochaux wegens een tekort aan transporttreinen, werd woensdag bekend.
"Er is enige verbetering in onze uitgaande transport, maar het probleem is nog niet volledig opgelost", zei Richard Palmer, financieel directeur van het concern, tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Concurrent Volkswagen gaf onlangs ook al aan dat er een heleboel onverkochte auto's op het terrein achterblijven door transportproblemen.
Ondanks de problemen behaalde Stellantis een recordomzet in 2022 van bijna 180 miljard euro, 18 procent meer vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst ging met ruim een kwart omhoog tot 16,8 miljard euro, eveneens een record. De inkomsten werden vooral gestuwd door hogere prijzen, nieuwe modellen die goed aanslaan en gunstige wisselkoerseffecten. In de tweede jaarhelft gingen de zaken wel minder goed door de logistieke moeilijkheden.
Elektrische auto's
Het aantal verkochte volledig elektrische auto's schoot vorig jaar wel met 41 procent omhoog tot 288.000 stuks. Het concern heeft nu 23 verschillende elektrisch aangedreven auto's op de markt. Dat aantal moet tegen eind 2024 meer dan verdubbelen tot 47.
Stellantis, met hoofdkantoor in Hoofddorp, is in 2021 ontstaan uit de fusie tussen Peugeot SA en Fiat Chrysler. Het concern voert veertien automerken, waaronder ook Alfa Romeo, Citroƫn, Maserati, Dodge en Lancia.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street deden het maandag voorzichtig aan na de opmars van afgelopen week die volgde op optimisme over toenadering tussen de Verenigde Staten en China op handelsgebied. Ook namen zij een afwachtende houding aan in aanloop naar een stroom kwartaalresultaten van belangrijke bedrijven zoals Apple, Amazon, Meta en Microsoft later deze week.
4 uur geledenSTUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse sportautofabrikant Porsche waarschuwt voor tegenvallende winstcijfers en een lagere omzet dit jaar. Oorzaak zijn de negatieve gevolgen van de Amerikaanse importheffingen van 25 procent, gecombineerd met oplopende kosten als gevolg van een trager dan verwachte overgang naar elektrische auto's.
5 uur geledenATHENE (ANP) - Defensieconcern Theon International, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, profiteert flink van de groeiende onrust en de verhogingen van de defensiebudgetten door de politiek. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar voor bijna 118 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald, drie keer zoveel vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
6 uur geledenZAVENTEM (ANP) - Door een nationale stakingsdag in Belgiƫ vertrekken er dinsdag geen vluchten vanaf het vliegveld van Brussel. Beveiligings- en afhandelingsmedewerkers van de luchthaven in Zaventem doen net als personeel uit verschillende andere sectoren mee aan de vakbondsactie. "Om de veiligheid van onze passagiers en ons personeel te kunnen garanderen" heeft Brussels Airport besloten geen vluchten te laten vertrekken.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste belangrijke Europese aandelenmarkten zijn maandag hoger gesloten, maar leverden een deel van de winsten van eerder op de dag in het laatste handelsuur weer in. De stemming werd gedrukt door koersdalingen op Wall Street.
9 uur geledenBETHESDA (ANP) - De Amerikaanse hotelketen Marriott heeft het Nederlandse merk citizenM gekocht. De bestaande 36 hotels en drie vestigingen in aanbouw blijven in handen van citizenM. Nieuwe hotels worden eigendom van Marriott, dat in ieder geval 355 miljoen dollar (312 miljoen euro) betaalt. Dat bedrag kan nog met 110 miljoen dollar oplopen.
9 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie slaagt er waarschijnlijk niet in om in 2030 een vijfde van de wereldwijde markt voor microchips voor haar rekening te nemen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) maandag in een nieuw rapport. Volgens de ERK is de EU-strategie voor de microchipsector "dringend aan een realitycheck toe".
10 uur geleden