Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autobranche slaakt noodkreet om gevolgen no-dealbrexit

Autobranche slaakt noodkreet om gevolgen no-dealbrexit

BRUSSEL (ANP) - De Europese autobranche maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat de Britten zonder deal uit de Europese Unie vertrekken. Autobranchevereniging ACEA roept samen met 22 andere brancheverenigingen de onderhandelaars in het brexitproces op om een 'no-dealsituatie' te voorkomen, en binnen de resterende onderhandelingsperiode van 15 weken een handelsakkoord (FTA) te sluiten.

Een no-dealbrexit zou de Europese autobranche zo'n 110 miljard euro kosten aan verloren handel in de komende vijf jaar, stelt ACEA op basis van recente berekeningen. "Veel banen in de sector die zo'n 14,6 miljoen huishoudens ondersteunt, komen dan op het spel te staan", aldus ACEA. "Dat is één op de 15 banen in de EU en het Verenigd Koninkrijk".

Het verwachte verlies van 110 miljard euro komt bovenop een geschat verlies van 100 miljard die de branche dit jaar al leed door de coronacrisis. ACEA en de andere grote brancheverenigingen in de sector vragen daarom om een handelsakkoord dat verschillende regelgevingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU vermijdt en geen import- en exporttarieven hanteert.

Zonder deal moeten beide partijen handel drijven onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waardoor er een tarief van 10 procent op auto's en tot 22 procent op bestelwagens en vrachtwagens gaat gelden, aldus ACEA. De autobranche stelt dat die tarieven vrijwel zeker aan de consument moeten worden doorberekend, waardoor voertuigen duurder worden en de vraag beïnvloed wordt.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

3 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

5 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

5 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

7 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

7 uur geleden