Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autobranche boekt hogere omzet, stijging nam eind vorig jaar af

Autobranche boekt hogere omzet, stijging nam eind vorig jaar af

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat de auto- en motorbranche begin vorig jaar hogere stijgingen in de opbrengsten zag kwam vooral omdat achterstanden in de levering van auto's werden weggewerkt, aldus het CBS. Ook zijn toen meer elektrische auto's verkocht en stegen de prijzen van auto's en auto-onderdelen. Tekorten aan onderdelen als chips zorgden eerder nog voor langere wachttijden voor nieuwe voertuigen, omdat autofabrikanten door de tekorten minder konden produceren.

Maar met name in het laatste kwartaal van vorig jaar werd volgens het CBS duidelijk dat de inhaalslag voorbij was. Ook vlakten de prijsstijgingen af en kwam de verkoopgroei van elektrische voertuigen stil te staan. Daardoor kwam de omzetstijging in de auto- en motorbranche in de laatste drie maanden van vorig jaar veel lager uit met nog geen half procent.

Reparatie motoren en auto's

Bijna alle deelsectoren hadden over heel vorig jaar een hogere omzet dan in 2022. Ondernemers in de handel en reparatie van personenauto's zagen hun opbrengsten met bijna 20 procent het hardst stijgen. Alleen de handel in en reparatie van motoren had een lagere omzet. Hier daalde de omzet met 6 procent.

Ondernemers in de auto- en motorbranche zijn in het eerste kwartaal van dit jaar flink pessimistischer geworden, meldt het CBS verder. Hun vertrouwen is ook veel lager dan dat van ondernemers in andere bedrijfstakken. Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorsector komt dit kwartaal uit op min 21,5.

Meer uit Financieel

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

DEN HAAG (ANP) - De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.

4 uur geleden
Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

6 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriƫle schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

8 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

10 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

10 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

11 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

12 uur geleden