Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Auto rijdt in op groep carnavalsvierders in België: zes doden

Auto rijdt in op groep carnavalsvierders in België: zes doden

STRÉPY-BRACQUEGNIES (ANP/BELGA) - In België zijn zes doden gevallen doordat een auto inreed op een groep carnavalsvierders. De aanrijding was zondagochtend in Strépy-Bracquegnies, een dorp in Wallonië. Het parket bevestigde 's avonds dat de bestuurder van de rampwagen met zijn neef op weg was naar huis na een bezoek aan een dancing.

Er wordt nog onderzocht of zij onder invloed waren van drank of drugs. Volgens mediaberichten was een eerste test positief. De twee, allebei begin 30, zijn aangehouden op verdenking van doodslag. Voor het ongeluk hadden ze nog een andere passagier thuis afgezet. De hoofdverdachte die achter het stuur van de BMW zat, heeft geen strafblad maar beging wel verscheidene verkeersovertredingen, waaronder te hard rijden.

Het stadsbestuur maakte aanvankelijk bekend dat er vier doden, twintig zwaargewonden en zeventig lichtgewonden waren. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd en of er opzet in het spel is. Justitie hoopt dat bestudering van beelden van bewakingscamera's uitsluitsel geeft. De aangehouden personen zijn inmiddels voor de eerste keer verhoord.

Catastrofe

Burgemeester Jacques Gobert van La Louvière, waar Strépy-Bracquegnies onder valt, sprak van een "catastrofe". "Een wagen kwam met hoge snelheid aangereden en boorde zich in de menigte", aldus de burgemeester. "De bestuurder reed nog verder, maar we hebben hem kunnen onderscheppen."

Het Belgische nieuwsprogramma RTL Info meldde dat de slachtoffers bezig waren met voorbereidingen voor een carnavalsstoet die zondag aan het einde van de ochtend zou beginnen. Er zouden ongeveer 150 mensen op straat zijn geweest. Familie en vrienden van de slachtoffers zijn opgevangen in een sporthal.

De Belgische premier Alexander De Croo heeft zijn medeleven uitgesproken. "Verschrikkelijk nieuws uit Strépy-Bracquegnies. Een gemeenschap die zich klaarmaakte om te feesten in het hart geraakt. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families. Bijzondere dank ook aan alle hulpdiensten voor hun hulp en bijstand."

Meer uit Buitenland

Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

7 minuten geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

1 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

3 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

5 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

5 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

6 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

6 uur geleden